latinica  ћирилица
18/05/2016 |  12:18 ⇒ 12:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Предсједник Мицубишија подноси оставку због скандала

Јапанска аутомобилска компанија Мицубиши моторс је објавила данас да ће њен предсједник поднијети оставку због скандала везаног за манипулације подацима о потрошњи горива који је нарушио репутацију компаније.
Мицубиши - Фото: илустрација
МицубишиФото: илустрација

"Предсједник Мицубишија Тецуро Ајкава је понудио оставку на своју позицију од 24. јуна, јер је компанија проузроковала озбиљне проблеме клијентима и акционарима", наводи се у саопштењу компаније, а преноси агенција Франс прес.

Ова вијест стиже након што је Мицубиши улетио у велику кризу послије признања да је годинама варао на тестовима о економичности потрошње горива својих аутомобила, преноси АФП.

Компанија је и сама прошлог мјесеца признала да је манипулисање на тестирањима коришћено годинама, и да су се тиме служили неименовани запослени, како би неке од аутомобила приказали ефикаснијим у погледу потрошње горива него што јесу у стварности.

Мицубиши је до сада потврдио да су у овај скандал укључена четири модела и више од 600.000 возила, при чему су сви продати у Јапану, упозоривши да ће тај број вјероватно расти.