latinica  ћирилица
18/05/2016 |  12:40 | Аутор: РТС

САД воде истрагу о умјешаности руских власти у допинг аферу

Америчко тужилаштво започело је истрагу о учешћу више руских атлетичара у допинг програму којег је финансирала држава. Вијест о отварању истраге потврдили су неименовани извори који су жељели да остану анонимни. Према прошлогодшњим наводима Свјетске анти-допинг агенције (WАДА), у Русији је откривена организована допинг мрежа коју је финансирала држава.
Илустрација - Фото: Screenshot
ИлустрацијаФото: Screenshot

Истрагу је покренуло Врховно тужилаштво САД и она ће обухватити спортисте, званичнике руске Владе, институције за борбу против допинга и све који би могли имати користи од те афере, преноси Њујорк тајмс.

Извори блиски истрази потврдили су агенцији Асошијејтид прес да ФБИ учествује у расвјетљавању допинг скандала у Русији.

Истрагу ће водити истражитељи из тима који је радио у оквиру истраге о допингу коју је спровела ФИФА.

Према прошлогодшњим наводима Свјетске анти-допинг агенције, у Русији је откривена организована допинг мрежа коју је финансирала држава. Григориј Родченков, бивши челник руске лабораторије за контролу допинга који живи у Лос Анђелесу, признао је да је током контроле учесника Олимпијских игара у Сочију замијењивао позитивне узорке урина за чисте уз помоћ припадника руске безбједносне службе.

Руски министар спорта Виталиј Мутко потврдио је у колумни за британски Сандеј тајмс да у Русији постоји проблем са допингом и да је то "срамота", али је негирао умјешаност руске владе, док су други руски званичници британском листу запријетили тужбом.

Тек 17. јуна знаће се да ли Руска атлетска федерација испуњава критеријуме за учешће на предстојећим Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.