latinica  ћирилица
18/05/2016 |  13:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенац тужио "Теслу": Странци раде 70 часова за пет долара

Амерички "Тесла Моторс" најавио је да ће бити покренута истрага поводом оптужби држављанина Словеније Грегора Лешника за експлоатисање страних радника.
Аутомобил Тесла - Фото: Beta/AP
Аутомобил ТеслаФото: Beta/AP

Лешник је тужио компанију након што је, како тврди, задобио тешке повреде у несрећи на радном месту 2015. године док је помагао да се изгради нова Теслина фабрика боја у граду Фримонт у Калифорнији.

Информације о правним акцијама против "Тесла Моторс" појавиле су се након извјештаја америчког листа "Сан Хозеа Меркјури Њуза", који је испитао наводе из тужбе.

Лист је, након спроведене истраге, закључио да је Лешник један од "најмање 140 увезених радника, који су запослени да раде на изградњи фабрике боја на основу Б-1/Б-2 виза испод цијене", пренијела је СТА.

Радници су стигли у САД преко два подизвођача њемачког "Ајзенмана" и његовог словеначког партнера "ИСМ Вузем", додаје лист.

Компанија тврди да су је америчке власти ослободиле одговорности за повреду на радном мјесту током које је Лешник поломио обје ноге и претрпио благи потрес мозга.

Он се послије вратио у Словенију, али и даље није способан за рад.

Лист је, испитујући дубље случај, навео да је сумњива пракса запошљавања, којима се јефтини радници у иностранству плаћају само пет долара по сату.

Радницима из источне Европе, тврди лист, обећано је 12 долара по часу и радна недјеља од 40 часова, али су радили од 60 до 70 часова недјељно за пет долара по часу, додаје се у тужби.

Лист наводи и да према типу визе Б-1, коју су Лешнику издали његови послодавци, није дозвољено да он изводи физички рад на градилишту.

Америчка компанија је првобитно оцијенила да је тај случај питање за њихове подизвођаче, а потом је саопштила да је поступала легално додајући да се придржавала високих моралних стандарда.

"Тесла ће сарађивати са Ајземаном и Виземом у спровођењу темељне истраге", саопштила је компанија.

Она је обећала да ће побринути за Лешника додавши да је "апсолутно неприхватљиво" ако се испостави да су тачне оптужбе да су радници плаћани пет долара по сату и обећала да ће предузети акције како би обезбиједила да се "догоди права ствар".