latinica  ћирилица
18/05/2016 |  13:07 | Аутор: Б92

"Чавес хтио да прекине доминацију долара - па убијен"

Болест која је довела до смрти предсједника Венецуеле Уга Чавеса изазвана је како му се не би дозволило да прекине доминацију долара, каже Аристобуло Истурис.
Уго Чавез - Фото: Beta/AP
Уго ЧавезФото: Beta/AP

"Чавес је постао главна мета, непријатељ број један великих финансијских центара и зато су га убили. То сви знамо, али не можемо да докажемо“, цитира потпредсједника Венецуеле Аристобула Истуриса онлајн-издање листа "Универзал“.

Према његовим ријечима, Чавес је намјеравао да збаци "једну од најјачих омчи за доминацију народом: међународни валутни систем и преимућство долара".

Не имајући реалне доказе за своју теорију, Истурис је навео да је један број политичара који се у овом тренутку налазе на челу земаља региона у то вријеме такође имао симптоме онколошке болести, наводи "Спутњик".

Он је поменуо предсједника Парагваја (2008-2012) Фернанда Луга, његову аргентинску колегиницу Кристину Фернандес де Киршнер (2007-2015), бразилског лидера Луиса Игнасија Лулу да Силву (2003-2010) и Дилму Русеф, која је дошла на чело највеће земље Јужне Америке 2011. године.

У јуну 2011. године кубански стручњаци су потврдили рак код Уга Чавеса. У Хавани се лијечио и имао неколико операција, али није успио да се избори са болешћу.