latinica  ћирилица
18/05/2016 |  13:31 | Аутор: СРНА

Раковић о изјави Комарице: Фабриковање историје и антикултура лажи

Историчар Александар Раковић рекао је да је посљедња изјава бањалучког бискупа Фрање Комарице у којој он упоређује Бањалуку са Блајбургом доказ да "Римокатоличка црква у БиХ и Хрватској све више губи разум и да је све више склона фабриковању историје с циљем да од егзекутора у НДХ направи жртве".
Александар Раковић (Фото:pecat. co.rs) -
Александар Раковић (Фото:pecat. co.rs)

Раковић је у изјави Срни оцијенио да је у Римокатоличкој цркви у Хрвата све више присутна једна антикултура лажи с намјером да сперу оправдано нанесену љагу на неђела НДХ учињена против Срба, Јевреја и Рома.

"У том смислу је њихова глорификација Блајбурга и том смислу је њихова намјера да се канонизује Алојзије Степинац", упозорио је Раковић.

Он сматра да Комарица за своју изјаву не треба да буде санкционисан, јер се, како је навео, таквим рјечником и оцјенама санкционише сам.

"Он се у толикој мјери санкционише да легитимише себе као компетентног саговорника... Дакле, треба пустити и њега и остале да се искажу да цео свет види о каквим је људима реч и да цели свет има прилику да се увери у психолошки профил људи који на тај начин воде Римокатоличку цркву у Хрвата", нагласио је Раковић.

Он је поновио да у врху Римокатоличке цркве у Хрвата постоји антикултура лажи и фабриковање историје у ком они потпуно мијењају угао историје из оног у ком су заиста НДХ и све структуре изричити злочинци до оног у ком себе амнестирају и кривицу пребацују на друге.

"На крају им је, вероватно, циљ канонизација поглавника Анте Павелића. То је њихов план рехабилитација и канонизација Павелића. Они су потпуно изгубили разум", рекао је Раковић.

Према његовим ријечима, понашање, какво је Комаричино, ипак, није прошло незапажено код папе Фрање ком је очито јасно какве су намјере највиших вјерских званичника римокатоличке цркве у Хрвата.

"Очито је да је папи Фрањи јасно о чему је реч и да је одлучио да стане на пут рехабилитацији нацистичке и усташке идеје у Римокатоличкој цркви код Хрвата. Папа Фрањо је схватио колико та радикална идеологија код Хрвата наноси глобално штету цркви", закључио је Раковић.

Он је подсјетио да је папа Фрањо дао гаранције да док је он жив, неће бити канонизације Степинца.