latinica  ћирилица
18/05/2016 |  13:50 ⇒ 17:57 | Аутор: СРНА

Гаврановићу уручено признање Културно-просветне заједнице Србије (ВИДЕО)

Градоначелнику Бањалуке Слободан Гаврановићу данас је у Београду уручено признање "Златна значка" Културно-просветне заједнице Србије за дугогодишњи допринос развоју дјелатности у култури.
Београд: Гаврановићу  уручена награда - Фото: СРНА
Београд: Гаврановићу уручена наградаФото: СРНА

Гаврановић је изјавио да за њега ова награда значи веома много, али да је још важнија за град Бањалуку јер је додјељује реномирана институција у Србији, која прати активности у дијаспори.

"Сигуран сам да ова награда не припада само мени него свима онима који су носиоци културних догађаја у Бањалуци, а њих има јако много", каже Гаврановић.

Он је напоменуо да је већ деценијама, заједно са многим посленицима културе у Бањалуци, ангажован на богаћењу културне сцене у граду.

У образложењу награде наведено је да је Гаврановић досадашњим радом дао велики допринос развоју културе, поготово афирмацији младих стваралаца и тиме обогатио културни живот града, што је омогућило Бањалуци да се још више позиционира на европској културној мапи.

Захваљујући Гаврановићу у Бањалуци је основано неколико нових и значајних културних институција, покренуте културне и спортске манифестације, чиме је дат допринос културном повезивању народа и успостављању "културних мостова између Републике Српске, БиХ и Србије, али и шире".

На свечаности у Народном позоришту у Београду поводом 60 година рада Културно-просветне заједнице, данас је "Златна значка" уручена за 60 истакнутих личности у умјетности, култури и науци из Србије, Републике Српске, Македоније, Црне Горе, земаља Западне Европе, САД и Канаде.

Међу њима су и новинар и књижевник Тихомир Несторовић и љекар и посленик културе Драгутин Илић из Републике Српске.

Генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије Живорад Ајдачић рекао је на свечаности да се "Златна значка" дођељује 41. пут од 1976. године и у сарадњи са Управом Владе Србије за дијаспору и Србе у региону у оквиру Министарства спољних послова Србије, а под покровитељством Министарства културе и спорта Србије.

Свечаности су присуствовали представници Владе Србије, града Београда, дипломатског кора, вјерских заједница и директори и управници установа културе и просвјете у Србији.