latinica  ћирилица
18/05/2016 |  13:56 | Аутор: sputniknews.com

Медведев: Санкције су начин за уплитање у послове других држав

Повећава се улога једностраних санкција, које се користе у политичке сврхе. То је начин за мијешање у послове других држава, изјавио је премијер РФ Дмитриј Медведев током Петербуршког правног форума.
Дмитриј Медведев - Фото: Beta/AP
Дмитриј МедведевФото: Beta/AP

“Видимо како се повећава улога једностраних ограничења које примјењују неке земље у оквиру својих политичких циљева. У суштини, овакве акције већ су постале начин произвољног мијешања у послове других држава“, рекао је Дмитриј Медведев на пленарној седници Петербуршког међународног правног форума.

“Једностране санкције постају неодређене и по садржају и по кругу лица на које се оне односе. Постоје покушаји да се овим санкцијама да екстратериторијални карактер, притиснути их примјеном у свакој тачки света ,упркос свим споразумима и, наравно, међународном праву“, додао је он.

Према ријечима Медведева, наша држава, компаније и наши грађани су под сличним притисцима већ двије године, што поткопава повјерење према праву.

“Да кажем директно, како наши партнери из међународне заједнице буду излазили из ове ситуације-ситуације коју су они сами створили, ово питање остаје отворено. Иако се у кулоарима стално поставља то питање, не само у кулоарима правних форума, већ и за време политичких дискусија, различите врсте самита. Ипак, ово питање је отворено. Зашто? Зато што је лакше кршити него поштовати. Ипак, за то се увијек мора сносити одговорност“, нагласио је шеф руске Владе.

Званична представница МИП-а Марија Захарова је изјавила да гласања у италијанској области Венето поводом укидања санкција са Русије сведочи о неуспјеху антируске пропаганде на Западу.