latinica  ћирилица
18/05/2016 |  13:58 | Аутор: СРНА

"Неуставне одредбе правилника о организацији радних мјеста општинске управе Костајница"

Уставни суд Републике Српске утврдио је да дијелови одредаба члана и поједине одредбе Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста општинске управе Костајница нису у сагласности са Уставом Републике Српске и законима.
Уставни суд Републике Српске - Фото: РТРС
Уставни суд Републике СрпскеФото: РТРС

Из Уставног суда Републике Српске саопштено је да су дијеловима неусаглашених одредаба оспореног Правилника прописани услови за обављање појединих послова у оквиру општинске управе који су у супротности са законом утврђеним условима.

"Неуставном и незаконитом оглашена је и одредба којом је начелнику општине дато овлашћење да одређује послове и задатке који представљају тајну и који се не могу објављивати, с обзиром на то да је законом такво овлашћење дато скупштини јединице локалне самоуправе", наводи се у саопштењу.

Истом одлуком утврђено је да је несагласна Уставу и одредба којом је прописано да ће се поступци у вези са заснивањем и престанком радног односа који су започети до дана ступања на снагу овог правилника окончати по одредбама истог правилника јер је њоме, према оцјени Суда, повријеђена уставна гаранција о забрани повратног дејства општих аката.

Уставни суд утврдио је да Одлука о комуналним таксама Скупштине града Бијељина није у сагласности са Уставом и Законом о комуналним таксама, јер је њен доносилац изашао из оквира законских овлашћења, имајући у виду да Закон о комуналним таксама не даје могућност локалним скупштинама да самостално утврђују друге критеријуме за одређивање различите висине комуналне таксе за исти предмет таксене обавезе, мимо услова које он прописује.

Уставни суд је као и више пута до сада из идентичних разлога утврдио да Статут Јавне здравствене установе "Апотека Фоча" није у сагласности са Уставом, јер је одређено да Статут ступа на снагу даном доношења, а не осам дана од дана његовог објављивања како то захтијева Устав.

Уставни суд није утврдио неуставност појединих одредаба Закона о пензијском и инвалидском осигурању и Закона о уређуњу простора и грађењу, као и неуставност и незаконитост оспорених подзаконских аката.