latinica  ћирилица
18/05/2016 |  13:59 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Спорна већина за смјену Кривокапића?

Сједница црногорског парламента, на којој ће бити расправљано о приједлогу за разрјешење предсједника Скупштине Црне Горе Ранка Кривокапића, почела је са сат и по закашњења.
Ранко Кривокапић (фото:www. nspm.rs) -
Ранко Кривокапић (фото:www. nspm.rs)

Иако је одржан колегијум предсједника парламента на којем су договорени детаљи данашњег рада, још се не зна која је већина потребна за смјену Кривокапића.

Кривокапић је на сједници колегијума рекао да је за смјену потребан 41 глас, односно већина која га је изабрала, док у Демократској партији социјалиста сматрају да је довољна проста, односно већина присутних посланика.

Приједлог за разрјешење Кривокапића поднијело је 36 посланика ДПС-а, Бошњачке странке, Либералне партије, Форце и Хрватске грађанске иницијативе.

Посланици су претходно завршили расправу о Приједлогу закона о стварању услова за фер и слободне изборе и измјенама у саставу Владе изборног повјерења.

Црногорски премијер Мило Ђукановић доставио је парламенту приједлог за разрјешење три и избор пет чланова Владе, након што су му Грађански покрет "УРА", Демос и Социјалдемократска партија предложили коначну листу кандидата за функције које, сходно политичком споразуму, припадају опозицији.

Три опозиционе партије предложиле су Миодрага Вујовића за потпредсједника Владе, а за министре пољопривреде, Финансија, унутрашњих послова и рада и социјалног старања Миленка Поповића, Рашка Коњевића, Горана Даниловића и Бориса Марића.

Посланици ће на крају сједнице гласати о све три тачке дневног реда, а договорено је да сједница траје док не буду обављена гласања о свим тачкама.