latinica  ћирилица
18/05/2016 |  14:26 | Аутор: СРНА

СМ БиХ: У прошлој години забиљежен економски раст од три одсто

У БиХ је у прошлој години забиљежен економски раст од готово три одсто, наведено је у Годишњем извјештају Дирекције за економско планирање о економским трендовима у БиХ за 2015. годину, који је Савјет министара БиХ данас разматрао.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Прошле године регистровано је повећање физичког обима индустријске производње од 2,6 одсто, а остварени раст био је праћен и повећањем броја запослених лица у овој привредној грани од 1,5 посто у односу на претходну годину.

Индустријски раст остварен је највише захваљујући повећању производње у оквиру прерађивачке индустрије, која има висок степен извозне оријентације, док је допринос сектора рударства и електричне енергије, чија кретања су одређена домаћом тражњом, био нешто слабији, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Просјечан број запослених лица у БиХ прошле године наставио је да се повећава и износио је 713.000, а број незапослених мањи је за 1,4 одсто у односу на 2014. годину.

Депозити су на крају године износили 16,5 милијарди КМ, што представља 98 одсто износа укупних кредита.

У односу на годину раније, забиљежено је повећање укупних депозита за 7,5 одсто, односно 1,2 милијарди КМ.

Највећи дио овог повећања односи се на повећање депозита сектора становништва, у износу од 822 милиона КМ, затим на депозите сектора нефинансијских предузећа 170 милиона КМ, владе 103 милиона КМ, те осталих сектора у износу од 59,2 милиона КМ.

БиХ је у прошлој години остварила укупни робни извоз од 8,9 милијарди КМ, што представља номинално повећање од 3,5 одсто у односу на претходну годину, док је реалан раст усљед смањења извозних цијена био нешто виши и износио је 3,8 одсто.

Током 2015. године укупни увоз роба износио је готово 15,9 милијарди КМ, што представља номинално смањање од 2,1 одсто у односу на претходну годину.

Спољнотрговински робни дефицит у прошлој години износио је 6,9 милијарди КМ и у поређењу с претходном годином мањи је за 8,7 одсто.