latinica  ћирилица
18/05/2016 |  15:11 | Аутор: СРНА

Стевандић: Нема консензуса о Закону о полицији

На заједничкој сједници Вијећа народа и Народне скупштине Републике Српске није постигнут консензус о покретању заштите виталног националног интереса Клуба Бошњака о Закону о полицији и унутрашњим пословима Српске, изјавио је потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.
Ненад Стевандић, Уједињена Српска - Фото: Screenshot
Ненад Стевандић, Уједињена СрпскаФото: Screenshot

"Ми данас нисмо постигли консензус и овај закон ће ићи на Вијеће за заштиту виталног националног интереса Уставног суда Републике Српске који је крајњи меритум који ће о њему одлучивати", рекао је Стевандић у Бањалуци.

Према његовим ријечима, постојала су непомирљива гледишта на овај закон, који је други Закон који је предсједник Републике Српске вратио, а о којем се гласало у парламенту Српске.

Говорећи о захтјеву опозиције да се уведе принудна управа у Радио-телевизији Републике Српске, Стевандић је навео да је то дио предизборне кампање у коју не жели да се мијеша.

Стевандић сматра да постоји исти начин и исте могућности за све политичке партије да се рекламирају и буду у медијима и додаје да су неке више заступљене на једној, а друге на другој телевизији.

Он је рекао да РТРС за разлику од неких других РТВ станица позива и посланике опозиције на гостовање који се не одазивају, али да је њихова ствар зашто се не одазивају.

"Принудна управа потребна је на неким порталима који позивају на убијање, батинање, паљење. Ту би тужилаштво требало да се укључи, и да се тамо уведе принудна управа", закључио је Стевандић.

Закон о полицији и унутрашњим пословима усвојила је Народна скупштина Републике Српске на сједници 7. априла, а приговор повреде виталног националног интереса поднијели су клубови Хрвата и Бошњака у Вијећу народа.

Овај закон био је усвојен крајем децембра прошле године, али је поново враћен у Народну скупштину након што предсједник Републике Милорад Додик није потписао тај закон.