latinica  ћирилица
18/05/2016 |  15:18 | Аутор: Политика

Три епархије чекају нове владике

Свети архијерејски Сабор СПЦ, чији је радни дио почео у понедјељак, најверјоватније ће расправљати и о разрјешењу владике нишког Јована који не управља својом епархијом од септембра прошле године.
Сабор СПЦ (фото: СПЦ) - Фото: РТС
Сабор СПЦ (фото: СПЦ)Фото: РТС

Највећи дио овогодишњег засејдања Светог архијерејског Сабора Српске православне цркве, чији је радни дио сједнице почео у понедјељак, биће посвећен предстојећем Свеправославном Сабору на Криту, али и кадровским питањима и именовању нових владика.

Неколико епархија већ дуже вријеме је упражњено, немају своје епископе већ њима управљају администратори, па би Сабор требало да именује владике који ће бити на њиховом челу. Незванично се помиње да би требало да буде именован епископ који ће бити на челу Епархије канадске, која се суочила са већим проблемима у функционисању послије прошлогодишње смјене владике Георгија, који је управљао њом. У јавности се спекулише и именима кандидата за новог епископа канадског. То би могао бити митрополит аустралијско-новозеландски Иринеј, али и неко од „америчких“ владика, новограчанички Лонгин или источноамерички Митрофан. Дуже вријеме упражњена је и функција архијереја Митрополије дабро-босанске, којом као администратор управља владика захумско-херцеговачки Григорије. И за ову епархију СПЦ, као и за милешевску, Сабор би требало да именује архијереје.

Према сазнањима „Политике“ највероватније ће се расправљати и о владики нишком Јовану, који је на тој функцији наслиједио садашњег патријарха Иринеја и који не управља својом епархијом од септембра прошле године. Иако су медији писали да је он разријешен због наводних сукоба са свештенством и несавјесног управљања новцем, СПЦ је још прошле године званично саопштила да је владика Јован на сопствени захтјев, из здравствених разлога, привремено ослобођен архијерејских дужности. Одлуком Сабора он би могао бити разријешен.

Уочи почетка овогодишњег Сабора, у медијима су се, што је већ постало готово традиционално, појавили написи о томе које би владике могле бити смијењене на сједници највишег црквеног тијела, у чијем засједању учествују сви архијереји СПЦ. Овог пута „кандидат“ за смјену био је владика банатски Никанор, на чији су се рад, Светом архијереском Синоду, наводно жалила група свештеника из његове епархије. Како незванично сазнајемо, смјена владике банатског не би требало да буде тема Сабора.

Поједини медији објавили су да ће се на Сабору разговарати и о двојици млађих владика – франкфуртском Сергију, због сукоба са свештенством и аустријско-швајцарском Андреју, због стања у црквеној општини Цирих. Према тим наводима, црквена општина у Цириху, због финансијских неправилности, неплаћања пореза и непријављивања прихода, изгубила је правни статус цркве, а одузета јој је и црквена имовина у овом граду, зграде са канцеларијама и становима, библиотека, капела свете Петке. Међутим, из Канцеларије Епископа аустријско-швајцарског и из Црквене општине Цирих јуче је стигао деманти ових информација. Како је наведено у тим саопштењима, СПЦ у Швајцарској никада није имала статус државно признате цркве, већ је од свог постојања 1969. године била организована као религиозно удружење грађана. Поменута зграда, односно центар у Цириху никада није била власништво српске цркве, већ је изнајмљивана од Реформаторске цркве, а библиотека, коју помињу медији, је 2007. године поклоњена Централној библиотеци у Цириху.