latinica  ћирилица
18/05/2016 |  15:19 | Аутор: СРНА

Гаврановић: Комарица својим изјавама покушава да оправда посјету Блајбургу

Бањалучки градоначелник Слободан Гаврановић оцијенио је да бискуп Фрањо Комарица, упоређујући Бањалуку са Блајбургом, покушао да оправда своју посјету овом аустријском граду, гдје је предводио вјерски обред онима који су за вријеме Другог свјетског рата по Бањалуци чинили звјерства.
Слободан Гаврановић, градоначелник Града Бањалука - Фото: РТРС
Слободан Гаврановић, градоначелник Града БањалукаФото: РТРС

"Незапамћени злочини у име вјере, у којима су монструзно убијана дјеца и голоруко становништво само зато што су Срби, никако се не могу поредити са оним што се дешавало у нашој новијој историји", рекао је Гаврановић.

Он сматра да се тиме вријеђају сви људи добре воље који желе да граде суживот у Бањалуци и омаловажава труд који се чини у том правцу.

"И као што и сам бискуп Комарица зна, врата Градске управе и мог кабинета отворена су за све који раде на помирењу и успостављању толеранције, без обзира на то како се они звали или ком народу припадали", поручио је Гаврановић.

Он је оцијенио да ревизија историје никада и никоме није донијела ништа добро, а ране су још свјеже, као и памћење малобројних преживјелих са Дракулића, Старе Градишке, Јесеновца и других стратишта српског народа.

"Зато сматрам да је у интересу свих народа који живе на овим просторима да се тих жртава сјећамо са дужним поштовањем. А ми, носиоци јавних функција и представници вјерских заједница, треба да радимо на помирењу, градимо бољу будућност и пазимо шта чинимо и говоримо", нагласио је Гаврановић.

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица упоредио је страдање на Блајбургу са догађајима у Бањалуци током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата у БиХ.