latinica  ћирилица
18/05/2016 |  15:55 ⇒ 15:56 | Аутор: Б92

Европа не одустаје - свима по 500 евра

Европски функционери централних банака озбиљно размишљају о "бацању новца из хеликоптера" као плану за спас посрнулих економија у Европи, али и шире.

Бројне државе у Европи, укључујући и Хрватску, тренутно уместо инфлације имају дефлацију - која може бити изразито опасна на дуги рок, јавља Индепендент.

Како цијене робе и услуга падају, послодавци више не могу да приуште да одрже плате на истом нивоу, па долази до отказа и резања плата, што тера економију у даљи колапс.

Једно од рјешења за проблем дефлације је и "новац из хеликоптера", концепт који је први понудио економиста Милтон Фридман 1969. године. Према Фридману, централне банке увијек могу да одрже здрав раст понуде новца, јер им на располагању увек стоји штампање новчаница и "бацање новца из хеликоптера на изгладњелу економију".

Постоји неколико модела за искоришћавање таквог новца, од којих је најједноставнији и најегалитарнији дељење фиксног новчаног износа свим грађанима, на примјер 500 евра свима у ЕУ.

Идеју је прије два дана поновно актуализовао лорд Адер Тарнер, бивши шеф британског Завода за финансијске услуге, на лондонској конференцији о трансформисању финансија.

“Налазимо се у толико дубокој дефлацијској замци да бисмо требали да размислимо о новцу из хеликоптера“, рекао је.

Челник Европске централне банке Марио Драги прије два мјесеца је и сам изразио занимање за идеју новца из хеликоптера, коју је назвао "занимљивим концептом".

Ипак, економисти упозоравају како се не ради о рјешењу за све проблеме, већ потенцијалном дијелу већег плана за оживљавање посрнулих привреда.

“Не бисмо то смели да сматрамо лудом идејом, али није ни лијек за све болести“, рекао је Адер.

“Треба нам као део кутије са алатима. Једном када га имамо у кутији, требамо да га опрезно користимо, али не смијемо да га сматрамо неприхватљивим“, додаје он.