latinica  ћирилица
18/05/2016 |  15:59 | Аутор: Спортски журнал

Дамјановић: Све у Премијер лиги БиХ је намјештено!

Новак Дамјановић, некадашњи високи функционер Фудбалског савеза Босне и Херцеговине из Републике Српске тврди да је Премијер лига БиХ завршена на нерегуларан начин. "ФС БиХ треба Славко Шајбер", каже челник БСК-а.
Новак Дамјановић - Фото: nezavisne novine
Новак ДамјановићФото: nezavisne novine

Предсједник бањалучког друголигаша БСК-а жестоко је "оплео" по ФС БиХ у изјави за "Спортски журнал" устврдивши да је сезона у Премијер лиги БиХ завршена нерегуларно.

"ФС БиХ треба Славко Шајбер, којег на жалост нема ни на видику. Све је намјештено и нерегуларно. Могу тачно да побројим утакмице у овој сезони које су намјештене, али је лакше рећи да су једино регуларни били међусобни дуели Жељезничара и Сарајева, односно Слободе и Сарајева. Све остало је нерегуларно", изјавио је Дамјановић београдском спортском листу.

Према његовим ријечима, за ове тешке оптужбе нису му потребни докази.

"Какви докази, када се све зна, то је јавна тајна. Сви намјештају, сви су укључени у то, па имате клуб да игра са резервним тимом иако су пропозиције изричите и јасне. Мени је жао, али и клубови из РС намјештају, међутим, увијек изиђу из цијеле приче насамарени и ојађени".

Дамјановић се осврнуо и на испадање бањалучког Борца из босанскохерцеговачке елите.

"Жао ми је што је Борац поново одиграо лоше у 'колу' у које се уплео и испао жртва. Да је Борац био једини поштен и испао, посљедња утакмица против Витеза не би била продужена за 11 минута. Сваки други коментар је сувишан".

Дамјановић је истакао још један интересантан податак.

"Био сам у причи намјештања и 2012. године кад сам помогао Дарку Љубојевићу да постане потпредсједник ФС БиХ сматрајући да ће поштовати ставове матичног ФС РС и мене који сам му помогао. У међувремену Љубојевић се одродио од мене и од Савеза из Бањалуке и тако незаштићен ништа и не ради у Сарајеву већ гледа само себе. На такав начин, дуго се не траје".

Челник бањалучког БСК-а је потом коментарисао (не)рад Антикоруптивног тијела ФС БиХ.

"Био сам заговорник оснивања тог тијела знајући шта се ради у нашем фудбалу, заједно са Нихадом Хоџићем. На жалост то тијело ништа не ради и заиста ме чуди шта један честит и поштен човјек као што је Жарко Лакета ради у њему. Нема среће ни успјеха кад знате ко су људи у Такмичарској и Судијској комисији, сви треба да буду најурени и да у Савез уђу поштени људи који ће вратити достојанство. Замислите само да је Елмир Пилав својевремено био активни судија на А листи, а уједно и директор такмичења Премијер лиге. То има само код нас".

Он је признао да је и сам био учесник "намјештаљке" у сезони 2002/03 између БСК-а и Славије (0:1).

"Јесам, као млад функционер у клубу и видио сам да је то грешка и од тада се јежим на те ствари. Више никад у животу не бих намјестио утакмицу. Али, ово што се ради у Премијер лиги БиХ превазилази све лијепе укусе и морал".

На крају разговора за "Журнал", Дамјановић је нагласио да у ФС БиХ нема ни воље ни снаге да се искоријене нерегуларности.

"Претходне сезоне ФС РС је одрадио 80 % посла кад је сезона завршена нерегуларно, покажњавао је клубове, по мени требао је да из лиге истјера још неке клубове. ФС БиХ не може да уради ни тих 80 одсто. Нема Славка Шајбера", закључио је некадашњи функционер ФС БиХ.