latinica  ћирилица
18/05/2016 |  16:04 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Билећа: Пчелар Дарко Папић вишеструко награђен на Новосадском сајму (ВИДЕО)

Пчеларство је грана пољопривреде која у Херцеговини има перспективу. Посљедњих година све је више оних који се одлучују за овај посао. Дарко Папић из Билеће, примјер је за то како се од хобија може изградити успјешан породични бизнис и обезбиједити егзистенција.
Дарко Папић- пчелар из Билеће - Фото: РТРС
Дарко Папић- пчелар из БилећеФото: РТРС

Дарко Папић није имао стални посао и одлучио је да своју шансу за запослење створи сам. Посљедњих десет година ширио је пчелињак - од једне кошнице створио пчелињак од осамдесетак друштава. Његов мед је награђен са три златне медаље на престижном Новосадском сајму, као и посебним признањем за врхунски квалитет. Квалитет херцеговачког меда од љековитог биља отворио му је домаће тржиште, али и тржиште земаља региона.

"Са великим бројем кошница, који није настао преко ноћи, уз едукацију и упораљн рад, може створити услов да се од овог посла живи и да имате нормална примања. Осим меда, продајем и матичну млијеч, прополис и полен", каже Папић.

За билећки мед постоји велико интересовање за извоз на руско тржиште. Међутим, проблем су количине, али и законске одредбе у тој области. Годишњи приноси зависе од временских услова, а кишно прољеће не иде наруку пчеларима.

"Просјек је 10-так килограма по друштву , што је добра година. Мало су друштва изашла из зиме лошија. Од болести варое и два вируса стардало је неколико пчелињих друштава, али уз упорност и оптимизам биће све ОК", каже Папић.

Врхунски квалитет нађе пут до домаћих купаца, али велики проблем за пчеларе је увоз патвореног, много јефтинијег меда на бх. тржиште. Без обзира на све отежавајуће околности, Дарко не брине за будућност свог бизниса. За теглу здравља увијек ће постојати интересовање, а из његовог пордочичног газдинства продаваће се само здрава храна и квалитетни производи.