latinica  ћирилица
18/05/2016 |  16:48 ⇒ 16:49 | Аутор: РТРС

Уставни суд Македоније омогућио одлагање избора

Уставни суд Македоније је данас прихватио иницијативу којом се, као противуставна, оспорава одлука Скупштине Македоније о самораспуштању.Тај суд је донио привремену мјеру која је отворила могућност за сазивање сједнице рапуштеног парламента на којој би били одложени избори заказани за 5. јун. Учешће на тим изборима је најавила само једна странка, владајућа ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског.

Суд ће коначну одлуку донијети идуће сриједе, али се сматра да је то само формалност.

Претходно је предсједник Собрања Македоније, Трајко Вељановски одбијао да сазове парламент, истићући да то може урадити само ако Уставни суд укине одлуку о самораспуштању.

Иницијативу за укидање те скупштинске одлуке поднио је посланик Демократске уније за интеграције  која је у влади са ВМРО ДПМНЕ, Талат Џафер.

Према ДУИ, тиме се отвора могућност да се парламент поново састане, да одложи изборе и да нађе начин да буде укинута одлука предсједника Македоније Ђорђа Иванова о аболицији политичара.

То су два услова које је највећа опзициона странка, Социјадемократски савез Македоније  Зорана Заева, поставила за наставак преговора о рјешавању двогодишње полтичке кризе.

На сједници Уставног суда предсједница Елена Гошева је рекла да ће направити преседан и прихватити иницијативу ДУИ за преиспитивање уставности одлуке о распуштању Собрања, због "стања у држави и кризе за коју још нема рјешења".

Сљедбеници "Шарене револуције" који више од мјесец дана протестују у градовима Македоније и траже одлагање избора и укидање аболиције политичара, јутрос су прије почетка сједнице Уставног суда "обојили" његов улаз и на згради исписали неколико парола међу којима и "Протестујем".

Тај поступак демонстраната педсједница Уставног суда Елена Гошева је оцијенила као "притисак и атак на Суд".

"Овај суд никада није доживио овакав притисак. Уставни суд ће наставити да ради", рекла је Гошева на почетку сједнице о иницијативи ДУИ.

Уставни суд се у фебруару прогласио ненадлежним за двије сличне инцијативе којима је тражено да се одложено самораспуштање Собрања прогласи неуставним.

Собрање Македоније се распустило да би ванредни парламентарни избори били 5. јуна. Изборне листе за те изборе поднијела је само владајућа ВМРО ДПМНЕ, а изборе бојкотују преостале три странке потписнице Пржинског договра о рјешавању политичке кризе.

Намјера власти да одржи изборе на којима учествује само једна странка, изазвала је негодовање већине грађана, а Европска унија и САД су најавили да неће признати владу која би била изабрана на таквим изборима.

(РТВЦГ)