latinica  ћирилица
18/05/2016 |  17:19 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Оштре реакције јавности на поређење Бањалуке са Блајбургом (ВИДЕО)

Бројна реаговања на изјаву бањалучког бискупа Фрање Комарице за поређење Бањалуке и Блајбурга. То је недопустиво, поручио је у отвореном писму бискупу бањалучком, Фрањи Комарици, предсједник Републике Српске, Милорад Додик. Комарица је својим изјавама увриједио не само све живе становике Бањалуке и Поткозарја већ и све који су пострадали у Другом свјетском рату, наведено је у писму.
Бискуп Комарица у Блајбургу (Фото: Željko Hajdinjak/EPH) -
Бискуп Комарица у Блајбургу (Фото: Željko Hajdinjak/EPH)

Реаговала су и бројна Удружења и политичке партије. Социјалисти питају бискупа Комарицу, да ли овим жели да сапере гријех са усташких злочинаца, међу којима је било и хрватског свештенства. Подсјећају да су Хрвати у РС равнораван народ који ужива сва права и људске слободе као и остали народи, што се не би могло рећи за српски народ у Федерацији и Хрватској.

ПДП подсјећа да Комарица никада није осудио злочине у Бањалучким насељима Дракулић и Мотике, а у СНСД-у овакав наступ називају опасним и неодговорним. 

Предсједник Републике Српске у отвореном писму, поручио је Комарици да му је до сада прећутао неке ствари јер је сматрао да је то корисно у држави порушеног повјерења. Међутим, јучерашњим иступом, када је не трепнувши поредио Бањалуку са Блајбургом, пређена је, како је рекао, граница стрпљења.

"Ви сте служили мису за жртве Блајбурга, и то је Ваше право. Сигуран сам да знате да су неке од блајбуршких жртава одговорне за наше страдање у Поткозарју, Бањалуци и Доњој Градини, али да ниједна од наших жртава није одговорна за смрт људи којима сте служили мису у Блајбургу. Стога је поређење Бањалуке и Блајбурга у најмању руку страшно", реаговао је предсједник Додик у писму упућеном Комарици.

Предсједник Српске навео је да схвата да је Комарица као пастир свог народа забринут за његову садашњост и будућност, и на томе му одаје признање и спреман је да му у томе увијек помогне, али, како каже, није сигуран да својим изјавама помаже ни својој духовној дјеци, ни нама, његовим комшијама.

Изјава бискупа Комарице је неодговорна и у функцији је распаљивања страсти, каже потпредјседник парламента Српске Ненад Стевандић

"Нама у будућности такве ствари нису потребне. Та изјава неће промијенити прошлост ни у Дракулићу, ни у Јасеновцу, нити у Бањалуци, а може нам оптеретити будућност", рекао је Стевандић данас новинарима у Бањалуци.

Историчари кажу да су догађаји о којима Комарица говори неспојиви, те да уз Блајбург, ни једном ријечју не помиње крвави усташки пир у околини Бањалуке у Другом свјетском рату, који католичка црква никада није осудила.

Историчар Жељко Вујадиновић истиче да је тада убијено је 2.000 Срба. 

"У тим злочинима учестовали су и поједини припадници католичке цркве. Мислим да је Комарица ово изјавио да би оправдао своје учешће у миси на Блајбургу", каже Вујадиновић.

"Ова изјава нас није смјела изненадити, јер је то дио континуираног процеса умањивања и негирања жртава. Изненађује међутим, све већа дрскост", рекао је историчар Предраг Лозо.

Градина, Јасеновац и Пребиловци су опомена да Хрвати покушавају прекројити историју, сматрају историчари и ова изјава Фрање Комарице не смије проћи без снажног реаговања.

"Постоје два нивоа одговора. Један је инситиуционалан гдје очекујем снажну и једнинствену реакцију српских представника, а други је притисак удужења и невладиних организација", истиче Лозо.

Бискупова изјава, судећи према коментарима на друштвеним мрежама, згрозила је и јавност, а највише становнике Дракулића којима је бискуп, како наводе, комшија.