latinica  ћирилица
18/05/2016 |  17:31 | Аутор: Агенције

Нови допинг скандал потреса хрватску атлетику

Хрватски бацач кугле Марин Премеру највјероватније ће пропустити Олимпијске игре, јер је користио недозвољену супстанцу пралморелин. Премеру је привремено суспендован.
Марин Премеру - Фото: nezavisne novine
Марин ПремеруФото: nezavisne novine

Ово је након атлетичарке Лисе Немец, други случај допинга који потреса хрватску атлетику.

Хрватски завод за токсикологију и антидопинг (ХЗТА) је 12. маја добио информацију да је Премеру позитиван на пралморелин, који поспјешује лучење хормона раста.

ХЗТА је узорак урина узео током допинг контроле 6. априла. Очигледно је да се ради о кршењу Правилника за борбу против допинга ХЗТА (даље у тексту Правилник) по одредби 2.1 (Присуство забрањене супстанце или њених метаболита или маркера у узорку).

У складу с одредбом 7.9 Правилника спортисти се одређује привремена суспензија до завршене ревизије неповољног лабораторијског налаза или до писане одлуке Жалбеног вијећа ХЗТА у складу с одредбом 8.1 Правилника', стоји у саопштењу ХЗТА-а.

Премеру је један од 12 хрватских атлетичара који су изборили визу за наступ на овогодишњим Олимпијским играма у Рио де Женеиру, а требале су то бити његове прве ОИ.

Норму за Рио де Јанеиро изборио је у августу прошле године када је у Крагујевцу бацио куглу 20,58 метара, што је само један центиметар мање од његовог личног рекорда.

На прошлогодишњем Свјетском првенству у Пекингу заузео је 23. мјесто с резултатом 19,33 м.