latinica  ћирилица
18/05/2016 |  19:35 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Измјена градских зона у Бањалуци повећала рачуне за порез (ВИДЕО)

Измјена градских зона у Бањалуци повећала износе на рачунима за порез на непокретности. Промјенама градских зона, Бањалучане су дочекали вишеструко већи рачуни. Градоначелник Бањалуке каже да је ријеч је о усклађивању тржишних цијена земљишта и некретнина, а у складу са измјенама закона по којима је одлука о тржишној вриједности некретнине на локалним заједницама.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Из Пореске управе Српске, поручују, нису мијењали коефицијенте којима се обавља корекција тржишне вриједности непокретности од 2012. године, али је град Бањалука повећао пореску стопу са 0,18 одсто на 0,20 одсто и промијенио вриједности непокретности по зонама. 

Измјенама градских зона бањалучко приградско насеље Пријечани из некада 6. градске зоне, прешло је у 4. Ова промјена повећала је порезе у неким случајевима, кажу, и до 300 одсто. Мјештанима Пријечана нејасно јер кажу: адекватну канализацију, амбуланту, расвјету и путну инфраструктуру још немају и зато су се жалили Градској и Пореској управи.

Мјештани Пријечана истичу да су упутили захтјев за преиспитивање такве одлуке и Градскоју управи и Одјељењу за стамбено-комуналне послове и финансијске, као и Пореској управи.

Градоначелник Бањалуке тврди да је градска управа за изградњу пута у Пријечанима метар квадратни земљишта плаћала од 20 до 30 марака, док су до сада за исто земљиште мјештани овог насеља плаћали вишеструко мањи износ. Додаје, не може ни у осталим градским насељима, посебно у центру, објекат са једне стране улице да има мању, или већу вриједност од истог на супротној страни.

"Они не схватају да ми имамо другачију математику и да су они остали дужни, посебно у екстра зони, јер је основица код њихових објеката била врло ниска", истиче Гаврановић.

Новим Законом о порезу на непокретности, који је у примјени од 1. јануара, прописана је обавеза да Скупштине општина и градова за сваку годину доставе Пореској управи одлуку о висини вриједности непокретности по зонама. Тако је учинио и град Бањалука.

"Општине су одредиле ту вриједност и доставиле их Пореској управи. Неке општине донијеле су одлуку да помјере те зоне, па су неки објекти из 3. прешли у 2. зону, што је повећало и порез", наводи Перса Паић из Пореске управе РС.

На званичној интернет страници Пореске управе Српске, порески обвезници моћи ће сами да провјере тржишне вриједности квадрата своје имовине. Неке од измјена које су на територији Бањалуке довеле до повећања рачуна су: Јеврејска улица која је из прве прешла у екстра зону па је тако и квадрат земљишта на овој локацији порастао са 270 на 440 марака. За земљиште на Булевару Живојина Мишића из 2. и 3. зоне прешло је у 1. и 2., па  му је цијена 328 марака, док ће се у Пријечанима за такозвано остало земљиште плаћати 6,25 марака, а шумау 8 марака.

Из Пореске управе кажу да порески обвезници могу да се жале. Ипак, наводе, да сва повећања која су посљедица одлуке градова и општина, као што је то случај са Бањалуком, неће бити уважени све док је на снази одлука за коју постоји законски основ.