latinica  ћирилица
18/05/2016 |  21:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Брисел поручио Загребу: Нема ранијег одласка у пензију

Европска комисија је препоручила данас Хрватској даље политичке акције у управљању у јавном корпоративном сектору, у рјешавању кредита који се не враћају, побољшању пословног окружења и у ефикасности и квалитету правосудног система, изјавио је комесар за економске и финансијске послове ЕУ Пјер Московиси.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

Број препорука ЕК за Хрватску је смањен са прошлогодишњих шест на пет, преноси агенција Хина.

"Препоруке за Хрватску 2016. године увелико се односе на исте изазове као и 2015. године. Будући да је направљен знатан напредак у подручју пословне и личне инсолвентности, то више није дио препорука", рекао је Московиси.

Додао је да је напредак у осталим подручјима био ограничен, укључујући фискално управљање, управљање јавним дугом, пензиони систем, јавну управу, а у областима попут социјалне заштите и утврђивања плата припремни посао мора да резултира опипљивим мјерама.

Комисија је потврдила да Хрватска и Португал имају прекомјерне макроекономске неравнотеже, да је ниво амбиција у националним програмима реформи обију земаља у великој мјери одговарајући и позвала обје земље да спроведу своје реформске програме "темељито и на вријеме".

Прва од пет препорука тражи да Загреб ове године оствари трајну корекцију буџетског дефицита, а за 2017. годину се препоручује фискално прилагођавање од најмање 0,6 одсто БДП-а због високог јавног дуга.

Такође се тражи да Хрватска до краја ове године покрене реформу опорезивања некретнина и појача оквир за управљање јавним дугом, као и да усвоји и почне да спроводи стратегију за управљање дугом за раздобље 2016-2018.

Другом препоруком ЕК тражи да Хрватска до краја 2016. донесу мјере за обесхрабривање раног пензионисања, да убрза прелазак на каснији одлазак у пензију и усклади пензије појединих категорија са општим пензионим оквиром.

Трећа препорука тражи да се до краја године почне са смањивањем расцепканости и побољашањем функционалне расподјеле надлежности у јавној управи како би се побољшала ефикасност и смањиле територијалне разлике у пружању јавних услуга, и да се у консултацијама са социјалним партнерима усклади оквир за плате у јавном сектору и јавним услугама.

Препоручује се, такође, јачање надзора ефикасности јавних предузећа и њихових управа, као и напредак у излиставању дионица државних предузећа у процесу продаје државне имовине.

Комисија у четвртој препоруци тражи знатно смањење парафискалних намета, уклањање неоправданих регулаторних рестрикција које ометају приступ и праксу регулисаних професија, као и смањење административног терета за предузећа.

У посљедњој, петој препоруци од владе хрватског премијера Тихомира Орешковића се тражи побољшање квалитета и ефикасности правосудног система у трговачким и управним судовима, и рјешавање проблема кредита који се не враћају, посебно кроз побољшање пореског третмана рјешавања тих зајмова, преноси Хина.