latinica  ћирилица
18/05/2016 |  21:40 | Аутор: БЕТА

Палестинци отворили музеј без експоната

Палестински лидери су данас на Западној обали отворили музеј посвећен култури Палестинаца иако недостаје оно што се налази у таквим мјестима - експонати.
Палестинци отворили музеј - Фото: AFP/Getty images
Палестинци отворили музејФото: AFP/Getty images

Музеј је грађен више од двије деценије и за то је потрошено 24 милиона долара, а инаугурација је прослављена без иједног умјетничког дјела.

Налази се крај Рамале и има амифитетар, башту и истраживачке центре, али управа није могла да се споразумије о првој изложби у том здању па су зидови остали потпуно голи.

Предсједавајући музеја Омар Катан је оцијенио да је завршетак изградње здања важан симбол за Палестинце, најавивши да ће експонати стићи у јуну.

Првобитно је било планирано да тема прве изложбе буде искуство палестинских избјеглица, али се од тога одустало због неспоразума између управе музеја и бившег директора, наводи Би-Би-Си, чији дописник коментарише да Палестинци себе сматрају народом без домовине, а сада имају музеј без експоната.

Предсједавајући музеја каже да не сматра срамотним то неубичајено отварање. Када буде експоната палестински музеј ће биљежити причу палестинског народа и њиховог расељавање због стварања државе Израел 1948. године.

Такође ће бити мјесто за излагање колекција приватних породичних фотографија.

"Ми славимо чињеницу да је завршен на вријеме. Славимо баште. Жељели смо да се држимо датума. Мислим да је врло важно за нас психолошки да будемо у стању да остваримо обећања које смо дали. Тако да смо одлучили да отворимо сада умјесто да чекамо инаугуралну изложбу", рекао је Катан за АФП.

"Музеј ће рећи свијету, читавом свијету, да смо ми овдје, да смо ми још увијек овдје и да ћемо наставити ту да будемо и градимо нашу независну државу. Нико нам не може порећи то право. Ми смо овдје усађени од праскозорја историје," рекао је палестински предсједник Махмуд Абас на церемонији отварања.