latinica  ћирилица
19/05/2016 |  07:23 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

НСРС: Размотрен Нацрт закона о основном образовању (ВИДЕО/РТРС Плус)

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о основном образовању и васпитању којим се уређује дјелатност основног васпитања и образовања као дио јединственог васпитно-образовног система Српске.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић истакао је у завршној ријечи да вјерује да ће у оквиру јавне расправе бити дефинисан коначан приједлог закона који ће бити квалитетан и примјењив у школама.

Ток скупштинске расправе:

Посланик СНСД-а Игор Радојичић сматра да оба рјешења по којима би директора основних школа именовао школски одбор или министар просвјете имају одређених недостатака.

"Ближи сам рјешењу да школски одбори именују директора школа, иако и у тој варијанти треба размотрити постојећу ситуацију да школски одбор предлаже кандидата за директора школе, а министар може или не мора на то дати сагласност", рекао је Радојичић током скупштинске расправе о Нацрту закона о основном образовању и васпитању.

Он је појаснио да уколико је рјешење да министар именује директоре школа њему неко мора дати сугестије, јер не може познавати неколико хиљада просвјетних радника на терену, нити кандидате у свим могућим школама.

Душко Ивић из ДНС-а заложио се за то да дјеци која са шест година полазе у први разред основних школа буде омогућен продужени боравак у школи или обданишту.

Посланик СДА Недим Чивић сматра да се у пракси мора испоштовати овај нацрт закона којим је дефинисано да свако дијете има иста права и могућности у основном васпитању и образовању, без дискриминације по било ком основу.

Посланик СНСД-а Драгољуб Давидовић каже да само држава може имати основне школе које су битне за формирање и развој дјеце и њихово даље образовање, те да у Републици Српској није потребно оснивање приватних основних школа.

"Не видим да за тако нешто неко може имати мотив, осим новац", рекао је Давидовић.

Шеф Посланичког клуба ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић сматра да би Нацртом закона о основном образовању и васпитању требало прецизирати да ли директора школе именује школски одбор или министар просвјете.

Стевановићева је током скупштинске расправе о овом законском акту рекла да је добро рјешење увођење мале матуре, која ће дати коначну оцјену рада сваког ученика приликом уписа у средње школе.

Посланик СНСД-а Весна Јунгић рекла је да је усвајање Нацрта закона о основном образовању и васпитању од великог значаја јер је образовање најважнији сегмент друштва.

Јунгићева је оцијенила да је у овом нацрту корисно и афирмативно конципирано унапређење рада са талентованим ученицима, што ће омогућити њихово даље напредовање.

Посланик ПДП-а Перица Бундало сматра да је Република Српска суочена са негативном стопом наталитета, због чега би основно питање у Републици Српској требало да буде демографска политика.

Бундало је рекао да је овим нацртом закона дефинисано да се школа као јавна или приватна установа оснива и почиње да ради ако има најмање 18 одјељења од првог до деветог разреда.

Он је поставио питање колико има таквих школа у Српској и колико ће их бити за пет или више година.

У скупштини је Дан за гласање. Посланици ће се изјаснити о размотреним актима на овом засједању. Између осталог изјасниће се и о Закону о Радио-телевизији Републике Српске, о којем је јуче вођена цјелодневна расправа.