latinica  ћирилица
19/05/2016 |  08:08 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 24 године од оснивања Вишеградске бригаде

Служењем парастоса погинулим борцима и полагањем цвијећа на централни споменик браниоцима Републике Српске у Вишеграду је обиљежено 24 године од оснивања Вишеградске бригаде Војске Републике Српске.
Вишеград - обиљежено 24 године од оснивања Вишеградске бригаде - Фото: СРНА
Вишеград - обиљежено 24 године од оснивања Вишеградске бригадеФото: СРНА

На Војничком гробљу на Мегдану, у присуству чланова породица погинулих и демобилисаних бораца одбрамбено-отаџбинског рата прислужене су свијеће, док је парастос служен у Спомен-соби Борачке организације Вишеград.

Код централног споменика браниоцима Републике Српске, на Тргу палих бораца у Вишеграду положено је цвијеће и служен помен.

Командант Прве лаке пјешадијске бригаде Драго Гавриловић рекао је да Вишеградска бригада није основана да би окупирала и заузимала територије, већ да су њено формирање "изнудили терористи".

"Били смо принуђени да оснујемо бригаду како би заштили нашу нејач да се не би поновило оно што се десило у Старом Броду и Јадовну, гдје српске цивиле није имао ко да заштити", нагласио је Гавриловић.

Подсјетивши да је Вишеградска бригада бројала 750 бораца, Гавриловић је захвалио добровољцима из Србије, Црне Горе и Русије који су учествовали у одбрамбено-отаџбинском рату у најтежим данима борбе.

Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић рекао је у овом граду прије 24 године била угрожена не само слобода, већ живот и опстанак народа.

"У то вријеме били смо изложени различитим провокацијама, малтретирањима, уцјенама, диверзантским акцијама непријатеља и били смо приморани да оружјем бранимо своје достојанство и слободу", рекао је Мишковић.

Он је навео да народи који не цијене своју историју и великане, немају свијетлу будућност.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Милисав Васић рекао је да је циљ Војске Републике Српске био да одбрани српски народ од покоља, протјеривања и истребљења са овог подручја.

"За стварање Републике Српске борило се 215.000 бораца, а у њене темеље своје животе је уградило њих 23.000. То нам говори да се Српска мора чувати", додао је Васић.

Током одбрамбено-отаџбинског рата на ратиштима широм Српске погинула су 144 борца Вишеградске бригаде Војске Републике Српске.