latinica  ћирилица
19/05/2016 |  08:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Милошевићу и Ковачевићу Гран при "Белдокса"

Пројекцијом филма Мајкла Мура "Кога сљедећег напасти?" и додјелом награда, синоћ је у "Сава" Центру завршен 9. Међународни фестивал документарног филма "Белдокс".
Милошевићу и Ковачевићу Гран при "Белдокса" - Фото: ТАНЈУГ
Милошевићу и Ковачевићу Гран при "Белдокса"Фото: ТАНЈУГ

Гран при фестивала додјељен је филмовима "Друга линија" Ненада Милошевића и "Зид смрти и тако то" Младена Ковачевића.

Филмове у домаћем такмичарском програму оцјењивао је жири у саставу: Небојша Брадић, уредник културно-умјетничког програма РТС, Зоран Поповић, редитељ и монтажер, Лазар Стојановић, редитељ, и Ханка Кастелицова, извршни продуцент документарног програма европског ХБО.

Жири је за најбољи домаћи документарац равноправно прогласио филмове "Друга линија" Ненада Милошевића, који даје "темељно истраживање које враћа у јавност најкреативнији период културе Новог Сада - вријеме борбене авангарде" и филм "Зид смрти и тако то" Младена Ковачевића - "минуциозну студију распадања еродиране вашарске забаве која полази од избледјелог сјаја спектакла и понире дубоко до апсурда такве егзистенције".

Ове године први пут су додјељене и струковне награде за најбољу монтажу и камеру у домаћем документарном филму, чији је покровитељ Филмски центар Србије.

Награда за најбољу камеру припала је Паблу Феру Живановићу за "убједљиву поетизацију призора реалности распадајућег свијета вашарске забаве" у филму "Зид смрти и тако то", док је награда за најбољу монтажу додјељена Јелени Максимовић за "проналажење значењске везе између свједочанстава о злочину и нијемог свијета пејсажа и објеката који као да је све упамтио" у филму "Дубина два" Огњена Главонића.

Жири у саставу: Улрих Зимонс са њемачког Института за филм и видео, Мира Воцинкић, уредник на ХРТ-у, Валентина Делић, филмски аутор, и Јовица Тојагић са РТВ-а, донио је одлуку да награду за најбољи документарни филм међународне такмичарске селекције равноправно додјели филмовима "Велика срећа", чији су аутори Кирстен Бургер, Мико Гаестел и Јоханес Мулер, и "Сонита" редитељке Роксаре Гаем Магхами.

"Велика срећа", према оцјени жирија, пружа "интимни портрет истинског ексцентрика који од публике провокативно тражи да преиспита своја становишта о умјетности, срећи и обичном животу, док у филму "Сонита" ауторка даје "сложен портрет шеснаестогодишње умјетнице која се не двоуми око тога који принцип треба у животу слиједити и која се одлучује да изабере другачији пут у свијету који на први поглед не нуди алтернативу".

Посебно признање жири је додјелио Сузани Регин Мојрес за филм "Рејв Иран" због "начина на који је успјела да уз хумор дочара драматичан људски и умјетнички живот у условима неслободе".

Жири ФИПРЕСЦИ Србија у саставу: Иван Карл, Ђорђе Николић и Марјан Вујовић наградио је документарац "Воли вас ваша Сеxyмаја" Ивана Мандића, који је "кроз документарну форму успио да подсјети на италијански неореализам".

На деветом "Белдоксу" од 12. маја приказано је 57 остварења из читавог свијета.