latinica  ћирилица
19/05/2016 |  08:53 | Аутор: Агенције

Селе цијели град у Шведској јер тоне

До 2050. године, предвиђају стручњаци, најсјевернији град Шведске ће се урушити у руднике који су се десеценијама копали под њим.
Селе цијели град у Шведској јер тоне - Фото: nezavisne novine
Селе цијели град у Шведској јер тонеФото: nezavisne novine

 Због тога је почела селидба цијелог града. Територија на којем је смјештен градић Кируна и његових 18.000 становника насељен је већ више од шест хиљада година.

Но, то ће се ускоро морати промијенити јер се човјек мало превише умијешао у законе природе мајчице Земље. Наиме, бројни рудници који су најважнија привредна грана цијеле регије отворени су на рубовима града.

Но, како су постајали све дубљи и ближи граду, стручњаци су примијетили да је град почео тонути. На основу доступних података, предвиђа се да ће цијели град потонути до 2050 године. Швеђани због тога желе предухитрити неизбјежно и цијели град у потпуности преселити у року од сљедећих двадесетак година.

Исељавање ће почети од самог центра у којем се налази и градска скупштина јер је он најризичнији. Но, Швеђани се због свега тога не узбуђују превише. Архитекти и урбанисти селидбу и градњу новог Кируна виде као изазов, баш као и становници који желе да новоизграђени град буде енергетски самоодржив колико год то буде могуће.

Када је 2004. године обзнањено да град пролази кроз процес познат као деформирање, рударска је фрима у државном власништву расписала тендер за најбољу идеју за пресељење града. Десет година касније прихваћено је рјешење једне фирме.

Становници могу одлучити желе ли наставити живот у новој Кируни или одселити у неки други дио земље. Наиме, рударска фирма од свих њих ће или откупити куће по тржишној цијени увећаној за четвртину вриједности куће или стана или им у замјену дати посве нову некретнину у новом граду.

Становници пресељење виде као прилику да се ријеше многи проблеми с којима се, на крају крајева, сусрећу сви градови свијета.