latinica  ћирилица
19/05/2016 |  09:41 | Аутор: СРНА

У плану доношење нових наставних планова и програма

Министарство просвјете и културе Републике Српске планира да донесе нове наставне планове и програме за занимања из струке Култура и умјетност - ликовни техничар, техничар дизајна ентеријера и индустријских производа и техничар дизајна графике, као и измјене наставних планова и програма за занимање економски техничар и банкарски техничар.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Из ресорног министарства наводе да би требало да спроведу евалуацију наставних планова и програма за занимања грађевински техничар и архитектонски техничар, имајући у виду да ће у овој школској години матурирати прва генерација ученика која је похађала наставу по новом плану и програму, речено је у Министарству.

Ове године у образовни систем биће уведено занимање техничар машинске енергетике /струка Машинство и обрада метала/.

Ученици који добију ово звање моћи ће да се запосле у енергетском сектору, као и на пословима пројектовања и изградње система централног гријања, вентилације и климатизације у стамбеним и привредним објектима и објектима друге намјене.

"Ријеч је о четвртом степену, тако да ученици могу да наставе школовање, на примјер, на Машинском факултету", кажу из Министарства.

Биће уведено и занимање техничар хортикултуре, из струке Пољопривреда и прерада хране, такође, четврти степен, са којим ученици могу да наставе школовање на Пољопривредном и другим факултетима.

Са овим звањем, ученици могу да обављају послове пројектовања, подизања и одржавања зелених површина, да раде у пројектним бироима, да отворе самосталне цвјећаре или продавнице опреме за хортикултуру.

Осим наведеног, могућ је рад у расадницима и стакленицима, рад у комуналним предузећима на одржавању зелених површина, формирање предузећа за промет сјемена, садница цвијећа, опреме и алата за хортикултуру, те рад у пољопривредним апотекама.

Као нова занимања трећег степена биће уведени оптичар, часовничар и златар.

Оптичар ће моћи да ради у радионици за израду и продају диоптријских и других наочара, може да оснује властиту оптичарску радионицу, да ради у предузећима за израду оптичких елемената и инструмената.

Осим овога, може да ради у сервисима за поправку и одржавање оптичких инструмената или да се самостално бави сервисирањем оптичких инструмената у лабораторијама клиничких центара, факултета, института и слично.

У области наочарне оптике оптичар израђује и поправља све врсте наочара, помаже пацијентима при избору оквира за наочаре, обавља разна мјерења и друге сличне послове, а у плану је упис једног одјељења оптичара у Техничкој школи у Бањалуци.

Из Министарства наводе да је у плану упис и пола одјељења за образовање часовничара у Техничкој школи у Бањалуци, те пола за образовање златара.

О свим детаљима уписа у средње школе, новим и постојећим занимањима у Српској, ученици и њихови родитељи моћи ће да сазнају на првом Сајму занимања који ће сутра у Бањалуци, у организацији Министарства просвјете и културе, бити одржан у Спортској дворани "Борик".