latinica  ћирилица
19/05/2016 |  11:05 | Аутор: СРНА

Хохштајн: "Сјеверни ток два" уништава Украјину

САД се оштро противе гасоводу "Сјеверни ток два", којим ће руски гас долазити до Европе и Њемачке, и оптужује Русију да на тај начин жели да економски уништи Украјину.

"Сјеверни ток два" није комерцијални пројекат, а његов циљ би могао бити притисак руске стране на Украјину, сматра посебни представник и координатор Стејт департмента за енергетику Амос Хохштајн.

Он наводи да Украјина има приход већи од двије милијарде долара од транзита.

"Опасност која пријети Украјини ако остане без тих прихода изгледа као покушај притиска у тренутку када је њена економија ослабљена. Не знам како ће они то преживјети", наводи Хохштајн.

Он оцјењује да ће пуштање у рад "Сјеверног тока два" Русији омогућити да уштеди двије милијарде долара годишње, па ће се тако пројекат за шест година исплатити.

Међутим, то довољно добро доказује његову економску ефикасност, па је нејасно зашто Хохштајн тврди да пројекат нема комерцијални већ само политички значај, наводе руски портали.

Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао да САД преко својих изузетно блиских пријатеља у НАТО-у отежава изградњу гасовода "Сјеверни ток два", а покушаји блокаде имају искључиво политички карактер.