latinica  ћирилица
19/05/2016 |  11:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Валс тражи строгу казну за нападаче на полицију

Француски премијер Мануел Валс затражио је данас "строго кажњавање" нападача на полицију, дан након што су демонстранти запалили полицијско возило у центру Париза.
Протести у Француској - Фото: Screenshot
Протести у ФранцускојФото: Screenshot

"Казна мора бити стога, истрага је тек почела и неки су ухапшени," рекао је Валс телевизији РТЛ а преноси АФП.

Полиција је јуче широм Француске одржала један од ријетких протеста како би изразила незадовољство због "мржње против полицајаца" али су истовремено одржани и контрамитинзи.

Најбурније је било у Паризу гдје је протест полицајаца прерастао у насиље у Паризу када је једна мања група људи напала полицијско возило металним шипкама и потом у њега убацила експлозивну направу.

Шеф полиције у Паризу Мишел Кадо рекао је да су се у том тренутку у возилу налазили полицајци, што се може видјети и на снимку сигурносне камере у који је АФП имао увид.

Двоје полицајаца, мушкарац и жена, успјели су да побјегну из возила.

Ухапшено је четворо осумњичених док је пети ухапшен данас, наводе извори.

До инцидента је дошло када је око 300 људи упркос забрани марширало улицама извикујући "пандури, свиње, убице" на шта је полиција узвратила бацањем сузавца.

Неколико протеста одржаних протеклих недјеља најчешће против контроверзних реформи рада које предлаже влада предсједника Франсоа Оланда прерасли су у насиље, а верује се да се међу демонстранте инфилтрирала мала група изгредника који су оријентисани на нападе на снаге безбједности.