latinica  ћирилица
19/05/2016 |  11:58 | Аутор: РТС

Астон Вила у власништву Кинеза

Енглески фудбалски клуб Астон Вила продат је кинеском индустријалцу власнику групе "Рикон", послије десет година у власништву Американца Рендија Лернера.
Фудбал - Фото: илустрација
ФудбалФото: илустрација

Тони Дјијантонг Сија је власник групе "Рикон" која је купила клуб из Бирмингема који је ове сезоне испао из Премијер лиге.

Никакви други детаљи нису саопштени.

У саопштењу Виле наводи се да је један од првих приоритета проналажење тренера који ће клуб вратити у Премијер лигу.

Као један од главних циљева новог власника јесте да клуб у Премијер лиги заузме једно од првих шест мЈеста и избори пласман у Европу.

Продаја ће бити озваничена када је потврде фудбалске власти Енглеске, што укључује потврђивање Сије као "спремног и одговарајућег" власника.

"Тони је изградио каријеру на инфраструктури. Он је свакако успјешан бизнисмен и, што је мени важније, посвећен је архитектури, планирању и дизајну објеката", рекао је Лернер.

Стари власник је рекао да његов насљедник жели да развије стадион Вила парк, чији је тренутни капацитет 42.000 мјеста.

"Убјеђен сам да је ово кључни тренутак за будућност клуба, пошто ово доноси пресудни, дугорочни извор прихода, а тако и одрживост клуба из које се може изградити буџет за нови тим", рекао је Лернер.

Група Рикон контролише акције у пет компанија чије се акције могу купити на берзи у Хонг Конгу и Кини, како Вила наводи, као и "многе друге компаније које запошљавају 35.000 људи у 75 земаља".

Астон Вила је навела да је Сија постао навијач клуба "прије много година".