latinica  ћирилица
19/05/2016 |  13:33 | Аутор: Б92

Јапанци траже извињење од Обаме

Жртве америчког нуклеарног напада на Јапан тражили су од предсједника САД-а Барака Обаме да их саслуша и да се извини када дође у посјету Хирошими.
Атомска бомба бачена на Хирошиму - Фото: AP
Атомска бомба бачена на ХирошимуФото: AP

Два лидера групе преживјелих жртава атомског бомбардовања изјавили су да многи од њих желе извињење, мада су избјегли да га директно захтјевају.

Два лидера групе која представља преживјеле атомског бомбардовања изјавили су да многи од њих желе извињење, мада су избјегли да га директно захтјевају.

Обама ће посјетити Хирошиму 27. маја, послије самита Групе седам најразвијенијих економија у Токију. Обама ће бити први предсједник САД који ће посјетити један од градова на које је америчка војска бацила атомску бомбу на крају Другог свјетског рата.

Вашингтон је саопштио да се Обама неће извинити и да је мало вјероватно да ће се састати с преживјелима.

У нападима на Хирошиму и Нагасаки 6. и 9. августа 1945. погинуло је више од 200.000 људи, а градови су потпуно уништени.

Обама је 2009. године, непуних годину дана пошто је изабран за предсједника САД, добио Нобелову награду за мир, између осталог због тога што је нуклеарно разоружање у свијету поставио као један од приоритета свог предсједавања.