latinica  ћирилица
19/05/2016 |  13:38 ⇒ 17:30 | Аутор: СРНА

Рајилић: Усвојити закон о женама жртвама тортуре

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић рекла је данас да, након што је Удружење добило статус од јавног интереса за Српску, очекује да у посљедњем кварталу у Народној скупштини буде усвојен закон о женама жртвама тортуре, који ће омогућити да свака жена - жртва рата добије инвалиднину и остала права.
Рајилић и Латиновић - Фото: СРНА
Рајилић и ЛатиновићФото: СРНА

"Сам статус од јавног интереса обавезује институције Републике Српске да финансирају рад Удружења. Лично сам прошле године поднијела иницијативу за најављени закон", рекла је Рајилићева новинарима у Градишци и додала да Удружење има 423 чланице и да број није коначан.

Она је данас начелнику општине Градишка Зорану Латиновићу уручила монографију "Наша исповијест" у којој 15 Српкиња - жртава из протходног рата свједочи о тортури коју су прошле.

Монографија је прије 10 дана промовисана и у Њујорку и Вашингтону.

Рајилићева је, након пријема код начелника Латиновића, изразила захвалност општини Градишка која је без прекида пружала подршку Удружењу, од његовог оснивања прије три године.

"Пројекат израде монографије био је тежак подухват и она не би била штампана да није било подршке институција Републике Српске и Србије, те Службеног гласника Владе Србије који је штампао књигу", навела је Рајилићева.

Она је нагласила да је монографија промијенила стереотипну слику о дешавањима у протеклом рату и да су српске жене представљане као мајке и жене бораца Војске Републике Српске, а не као жене зликоваца и монструма.

"Наредна промоција `Наше исповијести` биће одржана у Београду, а планирано је да, осим на српском и енглеском језику, буде штампана и на француском, њемачком, руском и кинеском. Осим тога, у плану је и израда друге и треће монографије исповијести жена жртава рата", рекла је Рајилићева.

Латиновић је истакао да је општина Градишка прије три године препознала значај Удружења жена жртава рата Српске и помогла при његовој регистрацији и оцијенио да је Удружење показало спремност да покаже праву истину о трагичним сукобима на овим просторима.

"Створана је искривљена слика у БиХ да су само жене из других народа биле жртве у претходном рату и та слика се полако мијења, управо захваљујући активностима овог удружења, које је за три године урадило много више од неких која постоје 20 година", навео је Латиновић.

Он је додао да и даље жели да охрабри Удружење да изнесе пуну истину о страдању Српкиња, те је нагласио да би сви који су чинили злочине требало да одговарају, како би било постигнуто истинско помирење у БиХ.