latinica  ћирилица
19/05/2016 |  13:54 | Аутор: СРНА

"Храна у БиХ квалитетна је и безбједна као и у земљама ЕУ"

Храна у БиХ квалитетна је и безбједна као и у земљама ЕУ, а годишње од 3,5 до 5,5 одсто узорака не задовољава прописе, због чега не могу да се нађу на тржишту, изјавио је данас у Сарајеву замјеник директора Агенције за безбједност хране БиХ Драган Брењо."
Храна - Фото: telegraph
ХранаФото: telegraph

Контрола узорака и прописи о храни не разликују домаћу и увозну робу. Прописи морају бити испоштовани, тако да можемо једино говорити о домаћој и увозној роби која јесте или није задовољила прописани квалитет", рекао је Брењо новинарима прије одржавања семинара "Информисање потрошача о храни - обавезе субјеката у пословању са храном".

Према његовим ријечима, произвођач је тај који је најодговорнији за стављање на тржиште квалитетне и безбједне хране, уколико је ријеч о производу домаћег поријекла, те на увознику, ако је ријеч о роби која долази из иностранства.

"Прва `правна ознака` на храни је етикета. Постоје обавезне информације које морају да буду наведене на декларацији, као што је видно поље, на коме би осим назива требало да буду означени нето маса и састав производа", истакао је Брењо.

Он је нагласио да, уколико неки производ садржи алергене, они морају бити додатно истакнути, како би били уочљиви потрошачима, те да је декларација производа један од главних прописа ЕУ који се примјењује у БиХ од прије годину и по.

Када је ријеч о декларисању, Брењо је навео да су за ово питање одговорни субјекти у пословању и да у тој области не смију да се појаве произвољна тумачења или да буду означена одређена својстава производа за која не постоје докази.

"Инспектори су први који контролишу производ. Удружења потрошача и сами потрошачи требало би да укажу надлежном органу на уочене неправилности", додао је Брењо.

Он је рекао су етикете на производима који се налазе на тржишту БиХ из године у годину све јасније, прецизније и усклађеније са прописима, али да би их и даље требало усавршавати.

"Веома је важно уредити надлежности како би било познато која инспекција је одговорна за одређени ниво. Уколико се деси да су двије, три или четири инспекције надлежне за једну ствар, онда обично нико није надлежан", додао је Брењо.

Директор Сектора привреде у Спољнотрговинској комори БиХ Огњенка Лаловић рекла је да је данашњи семинар организован на иницијативу чланица Коморе које долазе из прехрамбене индустрије јер је ријеч о подзаконским актима који су битни за њихово редовно пословање.

Семинар на којем учествује више од 80 представника фирми које се баве прехрамбеном индустријом, организовала је Комора у сарадњи са Агенцијом за безбједност хране БиХ.