latinica  ћирилица
19/05/2016 |  14:40 ⇒ 14:43 | Аутор: СРНА

"Обезбиједити редовну исплату инвалиднина"

Савез ратних војних инвалида Републике Српске упутиће допис Министарству рада и борачко-инвалидске заштите, те Министарству финансија Републике Српске са захтјевом да се покуша што прије обезбиједити редовна исплата личних инвалиднина.
Фоча - Савез ратних војних инвалида Републике Српске - Фото: СРНА
Фоча - Савез ратних војних инвалида Републике СрпскеФото: СРНА

Ово је један од закључака данашњег састанка Колегијума, који чини уже руководство републичког Савеза РВИ, а који је одржан у Фочи.

Предсједник Савеза РВИ Драган Врховац рекао је Срни да је посљедња два мјесеца примјетно велико кашњење исплата и прелажење у наредни мјесец.

"Мора се имати у виду да је то за поједине ратне војне инвалиде једини извор прихода од којих живе њихове породице", напоменуо је Врховац.

Он је навео да су раније усмено контактирали надлежна министарства и да им је речено да недостаје новца, те да се очекује стабилизација и редовна исплата.

На састанку у Фочи речено је да ове године, због недостатка новца, Савезу РВИ још нису одобрена средства за програме и пројекте за спортске активности, издавање часописа и обиљежавање значајних датума, те да Савез од ресорног министарства није добио ни средства за рад и редовне активности.

"Од Министарства рада и борачко-инвалидске заштите затражићемо да у што краћем времену буду одобрена средства за редовно финансирање рада Савеза, јер је већ прошло пет мјесеци, а нисмо ништа добили. Затражили смо састанак код предсједника Владе Републике Српске Жељке Цвијановић и очекујемо да ћемо ускоро на том састанку изнијети наше проблеме и наићи на разумијевање", рекао је Врховац.

Он је напоменуо да је Предсједништво Савеза РВИ урадило акциони план запошљавања ратних војних инвалида за 2016. годину и доставило га предсједнику Владе Српске, Министарству финансија, Министарству рада и борачко-инвалидске заштите.

"Добили смо одговор од Министарства рада и борачко-инвалидске заштите да нема потребе да се ради акциони план за 2016. годину, што је за нас потпуно неприхватљиво и већ смо негодовали. Одржан је и састанак Одбора борачко-инвалидске заштите при Народној скупштини, који је на дневном реду имао и стратегију запошљавања у Републици Српској од 2016. до 2020. године, гђе се веома мало помињу РВИ, па и ђеца погинулих бораца и демобилисани борци, па смо затражили да се уради посебан акциони план за ове категорије", рекао је Врховац.

Савез РВИ Републике Српске, који као и Борачка организација има статус организације од посебног значаја, окупља 28 удружења широм Српске са 14.000 чланова.