latinica  ћирилица
19/05/2016 |  15:50 ⇒ 18:59 | Аутор: РТРС

Чичковић: Упућен протест због Јукићеве одлуке (ВИДЕО)

Буде ли коришћен јединствени програм обраде података пописа становништва,без сагласности Српске коју је потписао директор Агенције за статистику Босне и Херцеговине Велимир Јукић,број становника у БиХ биће већи за неколико стотина хиљада,сматрају стручњаци.То ће тврде имати далекосежне посљедице.Агенција за статистику Републике Српске због тога је упутила протесно писмо колегама на БХ нивоу,а кажу да ће се обратити и Савјету министара БиХ.
Радмила Чичковић - Фото: РТРС
Радмила ЧичковићФото: РТРС

Директор Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић навела је да је овај завод упутио протестно писмо директору Агенције за статистику БиХ Велимиру Јукићу, у којем му је указано на пропусте приликом утврђивања јединственог програма обраде података.

Она је поново данас у Бањалуци упозорила да одлука о јединственом програму обраде података, коју је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, садржи елементе који нису у складу са законом.

Чичковићева је додала да Завод за статистику Републике Српске и даље спори оне пописнице које су спорне и које не могу да се подведу као резидентно становништво, јер нису у складу са законом.

"Обратићемо се и Савјету министара БиХ, који је потписао меморандум о разумијевању са Међународном посматрачком операцијом 2012. године, која у својим извјештајима даје своје мишљење и препоруке", рекла је Чичковићева новинарима након сједнице Савјета за демографску политику Републике Српске.

Међу препорукама посматрача било је и оних које су биле неконзистентне са законом, па су направиле значајну пометњу.

"Агенција за статистику БиХ је самостална управна организација, за коју је надлежан Савјет министара БиХ. Сматрамо да Савјет министара на дневном реду већ треба да има информацију коју је послала Агенција за статистику о стању на попису прије два дана", рекла је Чичковићева.

Када је ријеч о објави података, Чичковићева је навела да сада слиједи фаза обраде података, која подразумијева пуно корака и треба да отвори цијелу базу нелогичности, те направи велике и мале контроле.

Предсједник Савјета за демографску политику Републике српске Стево Пашалић изразио је неслагање ове институције са одлуком коју је донио Јукић.

"Осим што није у складу са законом, из овога произлазе бројне посљедице, јер када имате погрешан укупан број становника, имате погрешна и сва друга обиљежја", рекао је Пашалић.

Он сматра да се приликом доношења одлуке није поступило у складу са стандардима и препорукама ЕУ, Евростата, али и Законом о попису становништва.

"Апсурдно је да од 3.791.622 пописнице буду све валидне. То се није десило ни у једној земљи", рекао је Пашалић.

Он је оцијенио да је било много грешака у процесу пописа становништва, те да се нерезидентни стављају у резидентни дио становништва.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић рекла је да је на данашњој сједници договорено да се Савјет преименује у Републички савјет за демографску политику Републике Српске, како би ова институција добила на јачини и значају.

"Осим тога, приједлог је и да се ојача са новим члановима, те да у састав Савјета уђу и предсједник Српске, предсједник Народне скупштине Републике Српске, као и премијер Српске, шест експерата из области демографије и сви министри", рекла је Давидовићева.

Она је додала да је наталитет у Републици Српској у опадању и да је сада забиљежен негативан демографски статус становништва.