latinica  ћирилица
19/05/2016 |  16:02 | Аутор: РТС

Правоснажна одлука суда - радикали не иду у Хаг

Трочлано вијеће Одјељења за ратне злочине у Вишем суду потврдило рјешење којим је утврђено да нису испуњени услови да се троје функционера Српске радикалне странке изручи Хашком трибуналу.
Хашки трибунал (Фото: Wikimedia Commons) -
Хашки трибунал (Фото: Wikimedia Commons)

Према Закону о сарадњи са Хашким трибуналом, одлука већа је правоснажна и извршна и на њу није могуће улагати ванредне правне лијекове и не можžе се тражžити одлагање изврšшења, саопштио је Виши суд.

Веће је потврдило рјешење судије за претходни поступак којим је утврђено да није испуњена ниједна од кумултивних претпоставки предвиђених Законом о сарадњи са Хашким трибуналом, а то је да се ради о кривичним дјелима из чланова 2,3,4 и 5 Статута трибунала - најтежи ратни злочини, геноцид и злочине против човјечности, док се радикали терете за непоштовање суда.

Хашки трибунал је у јануару 2015. године издао налог за хапшење и изручење окривљених Петра Јојића, Вјерице Радета и Јове Остојића, због суђења поводом оптужби да су утицали на свједоке у поступку против Војислава Шешеља који је у међувремену ослобођен оптужби првостепеном пресудом тог Трибунала.

Хашко тужилаштво је оптужило Радету, Јојића и Остојића да су вршили притисак на двојицу свједока туžжилаšштва да свједоче у корист Шешеља, нудећи им противуслуге.

Лидер СРС-а Војислав Шешељ је у марту првостепеном пресудом Трибунала у Хагу ослобођен свих оптужби за ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и за протеривање Хрвата из Војводине.

Тужилаштво Хашког трибунала је најавило жалбу на ту пресуду којом ће тражити од Жалбеног вијећа да преиначи пресуду и Шешеља прогласи кривим или да пресуду укине у цјелости и наложи понављање суђења.