latinica  ћирилица
19/05/2016 |  16:14 ⇒ 16:15 | Аутор: Агенције

Евровизија- нови скандал: ЕБУ не реагује на превару представнице Украјине

Након што се Јутјубом проширио видео с концерта украјинске побједнице на Евросонгу Џамале на којем изводи побједничку пјесму годину дана прије такмичења, огласило се и службено тијело Евросонга.
Џамала, представница Украјине побједница Евровизије - Фото: AP
Џамала, представница Украјине побједница ЕвровизијеФото: AP

European Broadcasting Union (ЕБУ) објавило је своје виђење контроверзног догађаја на страницама Евросонга које преносимо у цјелости.


"Правило Евросонга које гласи да пријављене песме не смију да буду комерцијално објављене пре 1. октобра служи томе да на такмичењу учествују нове пјесме сваке године и да све имају једнаке услове. Сврха тог правила је да се спречи дистрибуција композиције чиме би добила непоштену предност прије самог такмичења.

У прошлости су неке пјесме биле јавно доступне прије тог датума, али нису биле доступне широј публици па им је тако и допуштено учешће на Евросонгу.

Случај Џамале и "1944" привукао је пажњу ЕБУ-а због снимка наступа из 18. маја 2015. Снимак малог концерта је прегледана само неколико стотина пута до тренутка кад је откривен прије неколико дана.

ЕБУ је зато, водећи се ранијим искуствима, одлучио да објављени видео није дао Џамали непоштену предност у односу на остале и да је пјесма према правилима могла да се такмичи."

Подсјетимо, недавно је откривен снимак на ком Џамала изводи песму на комеморацији етничког чишћења Татара много прије него што је то према правилима Евросонга смјела. Но, ЕБУ је у њеном случају одлучио да флексибилно тумачи правила тако да од одузимања побједе неће бити ништа.