latinica  ћирилица
19/05/2016 |  18:23 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Полиција забранила протест ДФ-а

Министарство унутрашњих послова Црне Горе забранио је окупљање Демократског фронта /ДФ/ заказано за 21. мај, Дан независности Црне Горе.
Црна Гора (архив) -
Црна Гора (архив)

"Окупљање је усмјерено против политичке корупције на основу које се реконструише 40. влада Мила Ђукановића", речено је на конференцији за новинаре ДФ-а.

У образложењу МУП-а наводи се да је разлог забране веома висок безбједносни ризик који може да прерасте у насиље.

У образложењу МУП-а додаје се да су у ранијим активностима ДФ-а учествовала "безбједносно интересантна лица која су била припадници Седмог батаљон бивше Војске СР Југославије".

Из ДФ-а су оцијенили да је ријеч о "политичком прогону". "Полиција треба да санкционише, а не да обавјештава и да паушално износи да постоје неке опасности од изазивања нереда. То је једноставно за нас неприхватљиво", поручио је функционер ДФ-а Милутин Ђукановић.

Он је додао да је Демократски фронт "доказао да су сви протести били мирни".

"А и у парламенту је доказано да ДФ 24. октобра није изазвао никакав инцидент. Имамо прећутно признање бившег министра полиције, садашњег министра финансија и предсједника парламента да су те нереде изазвали криминалци обучени у полицијске униформе", рекао је Ђукановић.

Одговарајући на питање да ли се најављени протест може доживјети као провокација пошто се одржава на јубилеј обнове црногорске независности, Ђукановић је одговорио да "тај дан неће никада славити", али да имају право да се окупљају.

"Министарство унутрашњих послова је могло врло лако да нађе рјешење, да позове да се договоримо око термина. Ми нисмо жељели никог да провоцирамо, ничим да изазовемо нереде. То смо показали својим досадашњим поступањем", рекао је Ђукановић.

Ђукановић је најавио још једну протестну шетњу функционера и присталица ДФ-а за 26. мај - на дан одржавања сједнице Владе изборног повјерења.