latinica  ћирилица
19/05/2016 |  18:28 ⇒ 18:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Хаг- Тужилаштво тражи формалан прекид поступка против Хаџића

Тужилаштво Хашког трибунала затражило је данас да се и формално обустави поступак против некадашњег предсједника Републике Српске Крајине Горана Хаџића тврдећи да је он "фактички већ обустављен и компромитован", иако је суђење прекинуто на неодређено вријеме.
Горан Хаџић - Фото: REUTERS
Горан ХаџићФото: REUTERS

Наиме тужилаштво сматра да је судско вијеће компромитовало интегритет процеса када је усвојило Хаџићев захтјев за контакт са једним бројем свједока одбране који још нису саслушани на суђењу.

Такође подсјећа да, иако је Жалбено вијеће наложило да се суђење или настави или обустави с обзиром на стадијум Хаџићеве болести, судско вијеће је одлучило да га прекине на неоређено вријеме.

Тужилаштво сматра да је судско вијеће на тај начин "напустило суђење у прилог де факто обустави поступка.

"Како нема реалних изгледа да се суђење настави или могућности да се поврати интегритет процеса, нема сврхе да поступак остане у статусу прекида на неодређено вријеме", сматра тужилаштво које не види друго рјешење, осим да се у том случају поступак обустави.

Хаџић је на привременој слободи због тешког здравстеног стања, а суђење му је прекинуто још у октобру 2014. године.

Хаџићу је дијагностификован тумор мозга.

Он се у оптужницом Тужиалштва трибунала терети за прогон Хрвата на расној, вјерској и политицкој основи, за истребљење, убиства, незаконито притварање, мучење, нечовечна дијела, депортацију и присилно премјештање у периоду од 1991 до 1993. године у источној Славонији и Книнској крајини.