latinica  ћирилица
19/05/2016 |  18:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Aнтракс у словеначком парламенту?

У згради словеначког парламента данас се из отвореног писма насловљеног на предсједника парламента Милана Брглеза просуо сумњиви бијели прах, о чему су запослени одмах обавијестили полицију. Према предвиђеној процедури предузете су мјере као да се ради о антраксу.

Након што је о инциденту обавијештена нешто послије 13 часова, полиција је у сарадњи са другим службама привремено изоловала особе које су биле у контакту са непознатом материјом и околину зграде, а писмо са прахом је послато на анализу на Ветеринарски факултет у Љубљани, пренијела је агенција Хинa.

Претпоставља се да ће резултати анализе бити познати већ поподне.

Посљедњи такав случај се догодио крајем априла прошле године, кад су сличне пошиљке истовремено добили у канцеларији предсједника Борута Пахора, у парламенту и више владиних министарстава, у неколико општина и у кабинету љубљанског градоначелника Зорана Јанковића.

Касније се показало да се радило или о несланој шали или тестирању безбједносних механизама предвиђених за ванредне ситуације.

Предсједник парламента Милан Брглез, члан странке премијера Мира Церара и његов блиски сарадник, био је почетком недјеље изложен оштрим критикама опозиције и захтјевима да поднесе оставку јер није допустио референдум, што је опозиција назвала противуставним дјеловањем.

Брглез је, међутим, приликом гласања о поверењу добио већину гласова јер га је коалициона власт заштитила.