latinica  ћирилица
19/05/2016 |  19:01 ⇒ 19:03 | Аутор: РТРС

Ђоковић за Фигаро: Кроз спорт показујем снагу Срба

Од 2011. године Србин Новак Ђоковић је господар свјетског тениса. Свјетски број један за 2016. има два основна циља: титулу на Ролан Гаросу и злато на ОИ у Рију. Пред старт Отвореног првенства Француске, Новак је у Риму, на српском, дао интервју за париски Фигаро.
Новак Ђоковић - Фото: AP
Новак ЂоковићФото: AP

Новак Ђоковић је од 2011. побједничка машина свјетског тениса (400 побједа, 48 пораза, 46 титула, скоро исто колико су у овом периоду Надал и Федерер остварили заједно – 48). Вишеструки шампион постао је икона Србије. Годинама се налази у вртлогу турнира и обавезе да преброди временске разлике, стално живи 100 на сат. Новак је рекао да му страст према тенису и стрпљење дају снагу да прихвати такав ритам живота.

У Риму је за Фигаро, на српском језику, опширно говорио о својим коријенима, животу и игри.

Ф: На Ролан Гаросу, као и свуда, већ мјесецима, бићете човек који има циљ да побиједи. Да ли је то напорно?

"Сада сам у најбољим играчким годинама и, захваљујући резултатима, посебан је осјећај бити у кожи фаворита. Ако сте побједник, притисак је саставни дио живота. С временом, научио сам да живим с тим и мислим да је привилегија бити у овој ситуацији, која награђује рад. У ствари, ја цијеним овај притисак, то је изазов. А када сте успјели да превазиђете изазов, то вас чини поносним."

Ф: Шта за вас представља Француска?

"Ја живим у Монаку, на Француској ривијери, то је дио Француске. Упућен сам на француску културу и њен начин живота. Учим француски. Сљедећи интервју ћемо урадити на вашем језику, ако хоћете. И професионално, био сам веома успјешан у вашој земљи. Први велики турнир који сам освојио је онај у Мецу (2006). Ролан Гарос је увек био пријатан сусрет, играо сам неколико финала (три: 2012, 2014. и 2015) и имао сам успјеха на турниру у Берсију (четири). На Ролан Гаросу, у посљедње двије-три године, размјена емоција између публике и мене достигла је виши ниво. Примакли смо се. Прошле године на церемонији додјеле награда, доживио сам тренутак који ме је дирнуо. Дуготрајне овације за мене су један од посебних и најснажнијих тренутака у мојој каријери. Иако сам изгубио у финалу, то никада нећу заборавити. Зато се радујем овој публици и овом турниру, надам се да имам ниво игре који ми омогућава да освојим трофеј."

Ф: Ви сте симбол Србије, колико је важна улога "амбасадора"?

"То је част и привилегија да представљам своју земљу куда год да одем. Тенисери могу бити примјер за многу дјецу у Србији и другдје. Ту улогу заиста цијеним, јер моја земља је током протекле три деценије прошла кроз многе потешкоће. Спорт је један од најбољих начина да се земља представи на други начин, у другом свјетлу. Кроз спорт могу показати карактер, снагу Срба, која нам је помогла да пребродимо болан период рата и санкција. Поносан сам што сам из Србије. Поносан сам што ме људи виде као модел за потомство. И трудим се да увијек имам то на уму, јер укључује много одговорности. Трудим се да увек будем свјестан да оно што радим на терену и ван њега, може да утиче на било кога."

Ф: Шта је за вас тенис: бокс-меч, игра шаха или представа?

"То је одлично питање. Ја бих рекао да је тенис комбинација сва три. Заиста, ви сте у срцу интензивне борбе, али не у контакт борби. Такође је потребно да систематски, стратешки и технички надмашите свог противника. И на крају, такође играмо комедију. Треба да покажете вашим противницима говор тијела који је позитиван. Ово је игра мачке и миша у којој вас ваш противник испитује, покушавајући да вас сломи. Такође је интензивна унутрашња борба да останете смирени. И у овом случају, заиста је као позориште."

Ф: Доминирате свјетским тенисом несмањеном жестином. Да ли сте робот, рачунар или суперхерој?

"Ох, ништа од тога... Волим да будем у природи, да градим ствари од нуле, да покрећем нове идеје, фондације, у нади да ћу оставити насљеђе. Ја никада нисам био нарочито јак са бројевима, иако живим у вријеме технологије и компјутера, ја сам више утемељен у реалности живота. Тајна моје нарави? Ово је дуг пут, да сазрим као играч и као човек који је дошао са искуством и игром на високом нивоу. Моја жеља за побједом и мој изазов да стално напредујем, да постигнем циљ, натјерао ме је да увек дајем све од себе на терену. Неуморно трагам за новим изворима мотивације и инспирације."

Ф: Какав је ваш став о недавним случајевима допинга, посебно у тенису, али и у свету спорта уопште?

"Није спортски, не бих се бавио овом врстом спекулација и прича. Ми ћемо их уклонити на најбржи и најефикаснији могући начин. Тенис је интернационални спорт, и до сада нема великих скандала. Ми ћемо бити задовољни уколико успијемо да заштитимо интегритет спорта, да остане чист. Постоје надлежни органи и организације који помажу да спорт остане здрав."