latinica  ћирилица
19/05/2016 |  19:45 ⇒ 20/05/2016 | 15:48 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Ако има добре воље, механизам координације биће ријешен (ВИДЕО)

Реформска агенда била је у центру пажње разговора које је данас у Сарајеву водила делегација Одбора за спољне послове Европског парламента са ентитетским премијерима и предсједавајућим Савјета министара. Уз попис становништва, акценат је био на адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању и механизму координције.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Када је ријеч о усаглашавању механизма координације још се није дошло до краја, а проблем се може лако ријешити ако има добре воље, поручила је премијерка Српске.

- Очекујем да ћемо доћи до краја у наредном периоду, очекујем више слуха од свих да се постигне договор који одражава уставне надлежности сваког нивоа власти, без тога нема кретања даље, не можемо да глумимо, морамо да препознамо шта нам је то устав дао од надлежности и који су нам из свега тога проистекли задаци европски, истакла је Жељка Цвијановић предсједница Владе Републике Српске.

Позитивине помаке у вези са усаглашавањем механизма координације поздравили су европски парламентарци.

- Механизам као такав изузетно вам је потребан у цијелом процесу европских интеграција, каже Елмар Брок, предсједавајући Одбора за спољне послове Европског парламента.

О актуелној политичкој и економској ситуацији, али и плановима, премијерка Српске у Источном Сарајеву, разговарала је са руским амбасадором у БиХ.

- Сад радимо на могућностима повећања испорука пољопривредних производа из РС у Русију, крајем овог и почетком наредног мјесеца поново долази делегација Санкт Петербурга, разматраћемо споразум о сарадњи, истакао је Петар Иванцов,  руски амбасадор у БиХ.

Иванцов је истакао да на међународном форуму у Санкт Петербургу очекују представнике Српске и да има доста заједничких пројеката који одговарају интересима обје стране.