latinica  ћирилица
19/05/2016 |  20:15 ⇒ 20:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Расте сиромаштво у Европи

Све већи број Европљана живи у релативном сиромаштву, објавила је Међународна организација рада, упозоравајући истовремено да је мањак квалитетних радних мјеста у свијету опасност по вишедеценијски помак у смањењу сиромаштва.
Сиромаштво - Фото: РТРС
СиромаштвоФото: РТРС

Иако је сиромаштво драстично смањено у земљама са средњим дохотком, оно је још увек „тврдоглаво високо” у Африци и у највећем дијелу Азије, будући да готово двије трећине Африканаца и даље живи у екстремном или умјереном сиромаштву, наводи се у извештају МОР-а под називом „Перспективе социјалног запошљавања у свету за 2016. годину”.

Како преноси агенција Франс прес, ова специјална агенција Уједињених нација закључује у извјештају да релативно сиромаштво (када су приходи домаћинства нижи од 60 одсто просјечних националних прихода) биљежи раст у богатим земљама. „У развијеном свијету је дошло до апсолутног раста сиромаштва, нарочито на европском континенту”, изјавио је генерални директор МОР-а Гај Рајдер новинарима.

У 2012. години, око 22 одсто грађана развијених земаља, односно 300 милиона људи, живјело је у релативном сиромаштву, док се више од једне трећине дејце у богатим земљама сматра сиромашним, наводи се у извјештају МОР-а. Ситуација је, како се додаје, нарочито драматична у Европској унији, у којој је стопа релативног сиромаштва у 2012. години порасла на 16,8 одсто, а до 2014. на 17,2 одсто.

И Сједињене Државе су се суочиле са скоком стопе релативног сиромаштва са 23,8 одсто из 2005. на 24,6 одсто у 2012. години, али је отада остала стабилна, према извјештају. Скоро двије милијарде људи на свијету данас живи у екстремном сиромаштву (са мање од 1,90 долара дневно) или у умејреном сиромаштву (са мање од 3,10 долара дневно), што чини 36 одсто популације земаља у развоју, наводи МОР.

То је, како поручује, мањи проценат у односу на 67,2 одсто из 1990. године. „Свијет је остварио значајан напредак на плану смањена сиромаштва, али је тај напредак био неуједначен и још увек је крхак”, упозорио је Рајдер.