latinica  ћирилица
19/05/2016 |  20:25 ⇒ 20:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Македонски парламент омогућио поништење аболиције

Македонски парламент усвојио је амадман на Закон о помиловању, којим се председнику Ђорђу Иванову даје могућност да поништи аболицију.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Предсједнику се даје могућност да тако поступи у року од 30 дана од доношења тог закона и при томе није дужан да образложи своју одлуку, навела је МИА.

За усвајање амандмана је гласало 63 посланика, а није било уздржаних нити оних који су гласали против.

Посланици су донијели и Закон о заштити приватности по скраћеном поступку у вези са материјалима који су процурили из незаконитог прислушкивања комуникације у периоду од 2008. до 2015. године.

Тим законом се забрањује посејдовање, обрада и јавно објављивање материјала, који представљају повреду приватности, личности и породичног живота.

Званичник америчког Стејт департмента Хојт Ји рекао је раније данас да је одлука о аболицији угрозила владавину закона и кредибилитет Македоније, пренио је Ројтерс.

Он је, након састанка са политичким лидерима у Скопљу, позвао Иванова да поништи ту одлуку "на јасан, свеобухватан и недвосмислен" начин.

Македонија је у политичкој кризи од фебруара 2015. године и избијања скандала са прислушкивањем, када је опозиција оптужила владајуће конзервативце да су прислушкивали 20.000 људи, укључујући полицајце, судије, новинаре и допломате, што бивши премијер Никола Груевски негира.

Криза је додатно продубљена када је Иванов одлучио да помилује оптужене за прислушкивање чиме је обустављен кривични поступак против више десетина политичара укључујући Груевског.

Аболиција је изазвала љутите реакције главних странака, ЕУ и уличне протесте у Скопљу и другим градовима, а ЕУ је тражила хитно поништавање те одлуке.