latinica  ћирилица
20/05/2016 |  06:27 ⇒ 15:25 | Аутор: РТРС

Појачана потрага за несталим авионом (ВИДЕО)

Потрага за египатским путничким авионом који је нестао током лета изнад Средоземља ушла је у други дан и појачана је у близини грчког острва Карпатос.

Потпредседник египатске авио-компаније "Иџипт ер" Ахмед Адел изјавио је да остаци пронађени у Средоземном мору ипак не припадају њиховом авиону са лета 804. Он је Си-Ен-Ен рекао да је компанија идентификовала дијелове и да они не припадају њиховом авиону.

Француски министар спољних послова Жан-Марк Еро изјавио је да засад "апсолутно нема назнака" шта би могао да буде узрок рушења авиона компаније Иџиптер, упркос наводима египатских власти да је тероризам највјероватнији разлог.

"Испитујемо све могућности, али ниједна није превагнула јер апсолутно не располажемо никаквим назнакама о узроку (пада авиона)", казао је Еро за француску телевизију, пренијела је агенција АФП.

У потрази учествују војне јединице из Грчке, Египта, Француске и Велике Британије. До сада нису пронађени остаци авиона који је био на лету из Париза према Каиру са 66 путника и чланова посаде.

Грчка је саопштила да је "ербас А320" направио два оштра скретања и нагло "пропао" за преко 7.600 метара, прије него што је нестао са радара. Египатске власти вјерују да је тероризам вјероватнији узрок пада него техничка грешка.

Водећи грчки истражилац Атанасиос Бинис рекао је да предмети пронађени недалеко од Карпатоса, укључујући појасеве за спасавање, нису са несталог авиона.

Јучерашњи иницијални извјештаји о томе да су пронађени остаци авиона нису потврђени, пренио је Би-Би-Си.

Египатски предсједник Абдел Фатах ал Сиси наредио је да се у потрагу за остацима авиона укључе цивилна авијација, војска, морнарица и ваздухопловство.

Извор: Танјуг/Срна