latinica  ћирилица
20/05/2016 |  08:14 | Аутор: СРНА

Абдеслам први пут на испитивању

Салах Абдеслам, преживјели учесник терористичких напада у Паризу у новембру прошле године, данас ће бити први пут изведен на испитивање пред француске истражиоце.
Салах Абдеслам - Фото: Screenshot
Салах АбдесламФото: Screenshot

Абдеслам је мјесецима био најтраженији бјегунац у Европи, док није ухапшен 18. марта у предграђу Брисела Моленбеку, гдје је одрастао.

Он је пребачен у Француску под јаким мјерама обезбјеђења 27. априла и од тада се налази у затвору јужно од Париза, пренио је АФП.

Абдеслам је дугогодишњи пријатељ осумњиченог вође терористичке групе Абделхамида Абауда и вјерује се да је имао кључну улогу у нападима у ноћи 13. новембра и у припреми те акције.

Још двије особе ухапшене су у Француској у вези са нападом који је дјело "Исламске државе", али се сматра да су оне биле секундарни учесници.

Утврђено је да је Абдеслам /26/ довезао тројицу бомбаша-самоубица до стадиона "Француска" у сјеверном дијелу Париза, у чијој су се околини они потом разнијели.

Абдеслам је сам одустао од самоубилачког напада и бацио експлозивни појас у јужном дијелу града. Он је касније побјегао у Белгију уз помоћ двојице пријатеља.

Он је учествовао у превозу осталих џихадиста по Европи током претходних мјесеци, укључујучи Наџима Лахрауија, који је извршио самоубилачки напад у Бриселу 22. марта.

У нападима у Паризу убијено је 130 људи, а у Бриселу 32 особе.