latinica  ћирилица
20/05/2016 |  08:25 ⇒ 08:28 | Аутор: Б92

Москва негодује: НАТО форсира пријем Црне Горе

Потписивање протокола о прикључивању Црне Горе НАТО-у потврђује напоре Брисела да форсира улазак Црне Горе у алијансу и да тај процес учини неповратним.

То је изјавила портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је на конференцији за штампу у Сочију рекла да се наставља "вјештачко увлачење Подгорице у Алијансу на основу уских договора са црногорским врхом, без узимања у обзир мишљења грађана и уз заобилажење демократских принципа и процедура које НАТО тако активно декларише".

"Још један покушај НАТО-а да измијени војни и политички изглед Европе, посебно у условима отворене намјере Алијансе на 'заустављање' наше земље, неизбјежно се тиче интереса Русије и принуђује нас на одговарајућу реакцију", рекла је Захарова.

Одлуку да се Црна Гора прими у НАТО треба да потврде све чланице савеза, али основни приједлог је усвојен, пише британски Би-Би-Си.

НАТО наводи да је Црна Гора обезбиједила трупе за обуку у Авганистану и финансијску помоћ за безбједносне снаге, али с обзиром да њена војска броји нешто више од 2.000 чланова, њен допринос савезу биће ограничен.

Укључујући Црну Гору, НАТО данас броји 29 чланица. Македонија и Босна и Херцеговина су на листи чекања.

Одлука о уласку Босне и Херцеговине у савез је и даље није потврђена, док не ријеши проблеме са војном имовином, док Македонија, како се наводи у саопштењу НАТО-а, чека да цио назив државе буде Македонија.