latinica  ћирилица
20/05/2016 |  08:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Ле Пен: ЕУ на ивици пропасти, Клинтонова опасна по мир

Лидерка француске крајње десничарске партије Национални фронт Марин Ле Пен оцијенила је данас да је Европска унија на ивици пропасти јер се руше њена два главна стуба - Шенген и еврозона, а сматра и да би побједа Хилари Клинтон у трци за предсједника САД значила "опасност по мир у свијету".
Марин Ле Пен (Фото: alvinet.com) -
Марин Ле Пен (Фото: alvinet.com)

Ле Пен је у интервјуу за "Раша тудеј" упозорила и да би се Унија распала ако би је Француска напустила.

"Два стуба на којима је ЕУ утемељена - Шенген и еврозона - у процесу су пропадања. Те двије зоне су у својеврсном суноврату у којем су данас спремне на све у покушају да спријече крах Уније", рекла је Ле Пен.

Она је увјерена и да није питање да ли ће се ЕУ распасти, већ је само питање када ће се то догодити, уз оцјену да тај блок "сија свјетлошћу угашене звијезде" док њени лидери играју на карту времена што, како каже, кошта милијарде.

То, према њеним ријечима, показује пријетња казном од 250.000 евра земљама које одбију да приме мигранте.

"Пријетње и уцјене, које ЕУ сада систематски користи, јесу прије свега огроман проблем слабости", рекла је лидерка француске крајње деснице, додавши да Унија користи имигранте као средство за смањење трошкова кад је ријеч о радној снази широм 28-чланог блока.

Ле Пен у интервјуу руском каналу оцјењује и да је Хилари Клинтон "најопаснији" амерички предсједнички кандидат по Француску јер је, како наводи, бивша америчка државна секретарка повезана са читавим низом америчких одлука које су свијет гурнуле у хаос.

Лидерка ФН изражава увјерење и да ће Хилари Клинтон наставити са таквом "деструктивном политиком, политиком сукоба и заточивања Европе у слијепи атлантицизам, што представља опасност по мир у свијету".