latinica  ћирилица
20/05/2016 |  09:17 ⇒ 09:20 | Аутор: СРНА

Израел: Моше Јалон поднио оставку, Авигадор Либерман нови министар одбране?

Израелски министар одбране Моше Јалон поднио је данас оставку, чиме је отворен пут именовању десничарског политичара Авигдора Либермана на ту функцију, чему се противи опозиција.
Моше Јалон (фото: www.informer.rs) -
Моше Јалон (фото: www.informer.rs)

"Обавијестио сам премијера да, послије његових поступака у посљедње вријеме и због недостатка повјерења у њега, подносим оставку на положај у Влади и парламенту и узимам паузу у политичком животу", саопштио је Јалон на "Твитеру".

Либерман је служио као министар спољних послова од 2009. до 2012. године, као и од 2013. до 2015. године. Он тренутно води десничарску странку "Исраел беитеину" и познат је по контроверзним изјавама о Палестинцима, пренијела је "Раша тудеј".

либерман

На примјер, рекао је да Арапима који живе у Израелу треба "одрубити главе", потом бомбардовати египатску брану Асвам, а такође је понудио израелске градове са великим арапским популацијама за будућу палестинску државу у замјену за израелска насеља на Западној обали, која би тада постала дио јеврејске државе.

Спекулације о његовој новој улози у кабинету премијера Бењамина Нетањахуа појавиле су се послије јучерашњих консултација Либермана и предсједника Владе.

Нетањаху, вођа странке десног центра Ликуд, покушава да учврсти своју коалицију, а тренутно у парламенту има већину од само једног посланика.

Израелска опозиција и Палестинци сматрају да би, у случају именовања Либермана за министра одбране, војска спроводила још оштрије мјере. Либерман и сам живи на територији коју је Израел заузео на Западној обали.