latinica  ћирилица
20/05/2016 |  09:18 | Аутор: СРНА

Звиздић: БиХ ће убрзо имати усаглашен текст механизма координације

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић сматра да ће БиХ убрзо имати усаглашен текст механизма координације процеса европских интеграција и да ће БиХ етапу до добијања кандидатског статуса остварити у предвиђеним роковима.
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

Говорећи о састанцима са највишим европским званичницима у Бриселу и Стразбуру, Звиздић је рекао да је од њих добио јасну и недвосмислену подршку за европски пут БиХ.

Према његовим ријечима, заинтересованост европских званичника за детаље, садржај и циљеве актуелних процеса и реформи које се спроводе у БиХ, показује да се БиХ налази на мапи интереса свих надлежних институција ЕУ.

"Наравно, сви би жељели да су процеси динамичнији. Превише је безразложних опструкција које знатно успоравају или додатно компликују ионако компликоване односе на релацији различитих нивоа власти, али још увијек имамо добро `пролазно вријеме`", рекао је Звиздић за "Ослобођење".

Он се нада да ће у БиХ бити довољно мудрости, храбрости и спремности за договор, како би биле испуњене све обавезе и остварен кључни циљ ове фазе интеграције – успјешна финализација упитника и добијање кандидатског статуса.

Предсједавајући Савјета министара БиХ констатовао је да БиХ на путу ка ЕУ чекају тешке и вјероватно болне реформе које ће заузврат донијети уређен политички, социјални, економски, здравствени и образовни систем.

Он је оцијенио да двогодишњи изборни циклуси у БиХ знатно смањују реформски капацитет извршних органа на свим нивоима власти.